«Μονοπάτια Πολιτισμού»: Εγκαινιάζεται το πρόγραμμα της ΕΕΠΠ

Σε έναν ξεχωριστό περίπατο στο μονοπάτι γύρω από το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου μάς προσκαλεί το Σάββατο 5 Αυγούστου 2017 η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΕΠΠ) και ο Δήμος Επιδαύρου. Πρόκειται για τα εγκαίνια του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» στην Επίδαυρο που κάνει η ΕΕΠΠ και θα γίνει σε μια ανοιχτή για όλους εκδήλωση, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Τι είναι όμως τα «Μονοπάτια Πολιτισμού», που επεκτείνονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Ορεινή Κορινθία, στην Αίγινα, στις Μικρές Κυκλάδες και στη Σαμοθράκη; «Είναι ένα προϊόν της κρίσης», αναφέρει στο ΑΜΠΕ η Λυδία Καρρά, πρόεδρος και ιδρύτρια της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, μιλώντας για τη σημαντική πρωτοβουλία, που σε συνεργασία με δήμους και τοπικούς φορείς φιλοδοξεί να «ξαναζωντανέψει» αρχαία μονοπάτια.

«Σκεφτήκαμε, τι άλλο να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους να μένουν στον τόπο τους και να είναι δημιουργικοί εκεί; Έτσι ξεκίνησε η ιδέα για τα "Μονοπάτια Πολιτισμού", που βασίζεται σε μια απλή σκέψη: Ξεκινάμε μια συνεργασία πάντα με τους Δήμους και τους τοπικούς φορείς όλων των ειδών, κάνουμε μια πρώτη ανοιχτή συζήτηση, τους δείχνουμε το πρόγραμμα και τους ζητάμε να προτείνουν τους ωραιότερους περιπάτους της περιοχής τους. Όταν κάνουν τις προτάσεις τους, εμείς στέλνουμε τους ειδικούς μας και φτιάχνουμε μια ποικιλία διαδρομών. Κάπως έτσι εξελίσσεται το πρόγραμμα», προσθέτει η ίδια, τονίζοντας ότι όλο αυτό γίνεται προσεκτικά και με τον σωστό τρόπο. «Δεν είμαστε εργολάβοι, το τονίζω. Και το λέω αυτό γιατί μας έχουν τύχει περιπτώσεις οι δήμοι να έχουν πάει σε εργολάβους και η σηματοδότηση των μονοπατιών να έχει γίνει μόνο στην αρχή και στο τέλος. Κανείς δεν περπατάει στη μέση, αλλιώς χάνεται», σημειώνει η ίδια.

Η ΕΕΠΠ, που από το 1972 αγωνίζεται για την προστασία της φύσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προχωρά στο πρόγραμμα «με μια ιδεολογία από πίσω», αναφέρει η πρόεδρός της, και συνεχίζει: «Η ιδεολογία αυτή είναι πρώτον να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο με έναν τουρισμό φιλικό στο περιβάλλον, επομένως δουλειές για όλους. Το δεύτερο είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου στην αξία των τοπίων αυτής της χώρας, που μόνο περπατώντας τα προσέχεις και το τρίτο είναι να "δημιουργήσουμε" έναν ντόπιο πληθυσμό ήδη από τα σχολεία, που θα αγαπάει αυτά τα μονοπάτια. Τέλος, είναι η σύνδεση με την τοπική παραγωγή. Για παράδειγμα, καμιά φορά βοηθάμε τους μικρούς παραγωγούς να σχεδιάσουν καλύτερα τα προϊόντα τους, αν το χρειάζονται. Ξέρετε, γύρω από τα μονοπάτια υπάρχει μια ολόκληρη ζωή. Γι' αυτό τα λέμε "Μονοπάτια Πολιτισμού" γιατί συνδέουν οικισμούς, μνημεία, όμορφα τοπία. Είναι μια διέξοδος δωρεάν για όλους», τονίζει η κα. Καρρά για το πρόγραμμα που στηρίζεται αποκλειστικά σε χορηγούς.

Τα εγκαίνια στην Επίδαυρο θα πραγματοποιηθούν αύριο στο Αρχαίο Στάδιο, ώρα 18:00, όπου θα παραβρεθούν, μεταξύ άλλων, η Λ. Κονιόρδου, υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, ο Κωνσταντίνος Γκάτζιος, Δήμαρχος Επιδαύρου, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και η Λυδία Καρρά. Ο περίπατος, που θα διαρκέσει μιάμιση ώρα περίπου, θα ξεκινήσει στις 18:45 ακριβώς από το Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου και θα συνεχίσει στο ιστορικό μονοπάτι το οποίο περιβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο οδηγώντας στο αρχαίο θέατρο, στα βήματα των αρχαίων θεατών. Παράλληλα με τον περίπατο, δρώμενα - έκπληξη θα κρατήσουν συντροφιά στους περιπατητές.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση