«Ναι μεν, αλλά» από τους Οικολόγους για το ν/σ των Natura

Εκτός σχεδιασμού από το νέο νομοσχέδιο για τις προστατευόμενες περιοχές, «αποδυναμώνοντας ουσιαστικά το όλο οικοδόμημα», θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι ότι έμεινε η ενίσχυση του κρατικού φορέα διοίκησης και εποπτείας της εφαρμογής και οι δομές φύλαξης, σχολιάζοντας την υπό διαβούλευση ρύθμιση, που αποκάλυψε πρώτη η Greenagenda.gr.

Το Κίνημα σημειώνει ότι οι δύο αυτές απουσίες οφείλονται στην κυβέρνηση και τη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, «η πρώτη απουσία οφείλεται στην αδυναμία της κυβέρνησης να διαπεράσει τα στεγανά της δημοσιονομικής πολιτικής», ενώ η δεύτερη στο ότι «η νέα ηγεσία του ΥΠΕν δεν επεδίωξε να προχωρήσει στους κύριους άξονες πολιτικής που χάραξαν οι Οικολόγοι Πράσινοι για τον έλεγχο της ιδιωτικής θηροφυλακής, την ενδυνάμωση της δασικής υπηρεσίας και τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος φύλαξης των προστατευόμενων περιοχών».

Τέλος, επισημαίνει για το ν/σ, «η συνεχιζόμενη στάση αμηχανίας της κυβέρνησης απέναντι σε σοβαρά θέματα προστασίας της φύσης, διαφαίνεται από τις αναφορές περί "ανάπτυξης" που αιωρούνται σε όλο το νομικό κείμενο».

Κατά τα λοιπά, οι Οικολόγοι Πράσινοι εξηγούν πως «η εδραίωση ενός ολοκληρωμένου, εύρωστου και αποτελεσματικού συστήματος διοίκησης και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας ήταν κομβικό σημείο της κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και ΣΥΡΙΖΑ και ήταν το πρώτο μέλημα μας αμέσως μετά την ανάληψη του Υπουργείου Περιβάλλοντος το 2015 από το μέλος των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Γ. Τσιρώνη».

Υπενθυμίζουν, δε, πως «οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ξεκίνησαν άμεσα τις διαδικασίες για την σύνταξη του υπό διαβούλευση νόμου. Παράλληλα, και έχοντας πάντα στο νου την ουσιαστική εφαρμογή του, εξασφάλισαν τη χρηματοδότηση και δρομολόγησαν την προκήρυξη του - χρονίως υπονομευμένου - έργου του θεσμικού χαρακτηρισμού και των Σχεδίων διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών που βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε διαδικασία ανάθεσης».

«Το εγχείρημα δεν έγινε δυνατόν να ολοκληρωθεί επί των ημερών του Οικολόγου Πράσινου Αν. Υπουργού στο ΥΠΕΝ και οφείλουμε να επισημάνουμε ότι δεν κληθήκαμε να συμμετάσχουμε στην παρούσα διαμόρφωση του νομοσχεδίου», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Στοιχεία της βασικής μας φιλοσοφίας διατηρούνται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, όπως η ενσωμάτωση του συνόλου των προστατευόμενων περιοχών και η μερική ένταξη του κόστους διαχείρισης τους στον τακτικό προϋπολογισμό. Οι δομικές όμως συνιστώσες του συστήματος διοίκησης και διαχείρισης, που απασχόλησαν εντατικά τους Οικολόγους Πράσινους, δηλαδή η ενίσχυση της κρατικού φορέα διοίκησης και εποπτείας της εφαρμογής και οι δομές φύλαξης έμειναν εκτός σχεδιασμού, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά το όλο οικοδόμημα. Η πρώτη απουσία οφείλεται στην αδυναμία της κυβέρνησης να διαπεράσει τα στεγανά της δημοσιονομικής πολιτικής. Η δεύτερη στο ότι η νέα ηγεσία του ΥΠΕν δεν επεδίωξε να προχωρήσει στους κύριους άξονες πολιτικής που χάραξαν οι Οικολόγοι Πράσινοι για τον έλεγχο της ιδιωτικής θηροφυλακής, την ενδυνάμωση της δασικής υπηρεσίας και τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος φύλαξης των προστατευόμενων περιοχών.

» Τέλος, η συνεχιζόμενη στάση αμηχανίας της κυβέρνησης απέναντι σε σοβαρά θέματα προστασίας της φύσης, διαφαίνεται από τις αναφορές περί «ανάπτυξης» που αιωρούνται σε όλο το νομικό κείμενο».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση