Νιτσιάκος: Επένδυσε 2,5 εκατ. σε τρία χρόνια για να «πρασινίσει»

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Στον συνεχή περιορισμό του ενεργειακού της αποτυπώματος και στην υιοθέτηση μίας πιο «πράσινης» λειτουργίας στοχεύει η βιομηχανία τροφίμων Νιτσιάκος, έχοντας επενδύσει σχετικά την τελευταία τριετία ποσά ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Βασική αρχή λειτουργίας της Νιτσιάκος αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος και η ελαχιστοποίηση της όχλησης που ενδεχόμενα προκαλείται από τις δραστηριότητες της.

Γι’ αυτό το λόγο, έχουν κατασκευασθεί μονάδες βιολογικού καθαρισμού υγρών αποβλήτων και αδρανοποίησης υποπροϊόντων και στα 2 πτηνοσφαγεία της εταιρείας.

Επιπλέον, η εγκατάσταση της επιχείρησης στην ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων αποτελεί μια περιβαλλοντικά ολοκληρωμένη μονάδα, όπου έχει επιτευχθεί η ορθή διαχείριση των υποπροϊόντων, καθώς και η χρησιμοποίηση των ζωικών αποβλήτων ως καύσιμης ύλης.

Για τον σκοπό αυτό, λειτουργεί μονάδα καύσης αδρανοποιημένων υποπροϊόντων για την παραγωγή ενέργειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται μηδενική όχληση στο περιβάλλον, ενεργειακή αυτάρκεια και ελάχιστη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.

Επιπλέον η Νιτσιάκος λειτουργεί στο σύνολο των βιομηχανικών της εγκαταστάσεων λέβητες βιομάζας έχοντας υποκαταστήσει τη χρήση υγραερίου, πετρελαίου και μαζούτ με κατανάλωση υποπροϊόντων φυτικής προέλευσης (πέλλετ από φλοιό ηλιόσπορου, πυρηνόξυλο κα).

Επί της ουσίας, η εταιρεία διαβλέποντας την ανάγκη για οικονομικότερα και φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα έχει υιοθετήσει τη χρησιμοποίηση βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας όπου αυτό είναι εφικτό.

Εκτός από την χρήση βιομάζας για ίδια χρήση, η Νιτσιάκος εισάγει και διαθέτει στην ελληνική αγορά πέλλετ από φλοιό ηλιόσπορου. Το πέλλετ διατίθεται χύμα, ή συσκευασμένο σε σάκους 40 κιλών και ενός τόνου στις εγκαταστάσεις της Νιτσιάκος σε Πεδινή Ιωαννίνων, Άρτα και ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης.

Στο σύνολο της η δραστηριότητα της εταιρείας διέπεται από αρχές όπως η ποιότητα, αλλά και ο σεβασμός στο περιβάλλον, ένα βασικό στοιχείο της Νιτσιάκος, που κάνει πράξη το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.

Λειτουργώντας ένα πλήρως καθετοποιημένο σύστημα παραγωγής, η εταιρεία διατηρεί τον άμεσο έλεγχο σε όλα τα στάδια παραγωγής από την εκτροφή πατρογονικών ορνίθων έως την τυποποίηση και διανομή των τελικών προϊόντων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση