Ξεκόλλησε από τον πάτο στην ελκυστικότητα ΑΠΕ η Ελλάδα

Οκτώ θέσεις σκαρφάλωσε η Ελλάδα στην λίστα των κρατών που συνθέτουν το Δείκτη Ελκυστικότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Renewable energy country attractiveness index – RECAI) της Ernst & Young καταλαμβάνοντας πλέον την 32η θέση.

Σύμφωνα με την 49η έκδοση του Δείκτη, η Ελλάδα έχει ανέβει στην 32η θέση, μετά την Ταϊλάνδη και πριν από τη Νότιο Κορέα, από την 40η και τελευταία θέση που βρισκόταν στις δύο προηγούμενες εκδόσεις. Η κατάταξη αυτή της Ελλάδας αποτελεί την καλύτερη επίδοση την τελευταία τετραετία και η βελτίωση της οφείλεται τόσο στις γενικότερες προσπάθειες βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, όσο και σε μία σειρά από ενέργειες, οι οποίες αναμένονται να βελτιώσουν την ελκυστικότητα των ΑΠΕ στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ μεταξύ των παραγόντων που οδήγησαν στη βελτίωση εικόνας της Ελλάδας στον τομέα αυτό συνέτεινε η διάθεση νέων κονδυλίων χρηματοδότησης από διεθνείς οργανισμούς, όσο και από την ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δεκέμβριο του 2016, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμφώνησε να χρηματοδοτήσει τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 85 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή και κατασκευή 14 αιολικών πάρκων και 4 μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων, ενώ το Φεβρουάριο του 2017 ανακοινώθηκε το πρόγραμμα GREF της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει τη διάθεση 300 εκατ. ευρώ, τόσο για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα, όσο και για τον εκσυγχρονισμό και τις επεκτάσεις των δικτύων ηλεκτρισμού.

Σημαντική ήταν, σύμφωνα με το In.gr, και η επίπτωση που είχε η νομοθέτηση για τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την απανθρακοποίηση του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, μέσω των εσόδων εκπλειστηριασμού 20 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (με τα άμεσα έσοδα για τη χώρα να εκτιμώνται σε 400 εκατ. ευρώ για τη δεκαετία 2021­2030) για τη συγχρηματοδότηση υποδομών.

Το ειδικό αυτό ταμείο έχει ως στόχο την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα των μη διασυνδεδεμένων νησιών, κυρίως μέσω της διασύνδεσής τους με το ηπειρωτικό δίκτυο. Παράλληλα σημαντική ήταν για την Ελλάδα και η επέκταση της εγκαταστάσεις νέων αιολικών πάρκων στο διάστημα 2010-2016.Το 2016 καταγράφηκε ως η δεύτερη καλύτερη χρονιά μετά το 2010 σε εγκαταστάσεις νέων αιολικών πάρκων, με την ισχύ των νέων αιολικών πάρκων να ανέρχεται σε 238,6MW, που αναλογεί σε αύξηση της τάξεως του 11,2% σε σχέση με το 2015. Παρόλα αυτά, όμως η Ελλάδα το Μάρτιο του 2017 χρειαζόταν ακόμα περίπου 6,9 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ για να επιτύχει τους στόχους της για το 2020, με την εγκατεστημένη ισχύ των αιολικών να βρίσκεται μόλις στο 1/3 του αντίστοιχου στόχου. Το ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει ευνοϊκό για την περαιτέρω ανάπτυξη του αιολικού δυναμικού προς επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020.

«Βρισκόμαστε πλέον στο σημείο όπου η χώρα φαίνεται να ανακτά σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον στις ΑΠΕ, ειδικά στο χώρο της αιολικής ενέργειας. Παρόλα αυτά, είναι επιτακτική η ανάγκη να πραγματοποιηθούν επιπλέον επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, ώστε η Ελλάδα να πλησιάσει πιο κοντά στους συμφωνηθέντες στόχους για το 2020. Παράλληλα, γίνονται βήματα για την εκμετάλλευση του τεράστιου δυναμικού ΑΠΕ της Ελλάδας, το οποίο, σε μεγάλο βαθμό, παραμένει ανεκμετάλλευτο, εξαιτίας κυρίως ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου και γραφειοκρατικών εμποδίων. Η αντιμετώπιση αυτών των αντικινήτρων μπορεί να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις σε έναν κλάδο που έχει χαρακτηρισθεί σημαντικός για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» σημειώνει ο Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος και επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος.

Από τις υπόλοιπες χώρες που διαμορφώνουν τον Δείκτη η Κίνα και η Ινδία κατέκτησαν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα στο Δείκτη Ελκυστικότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Renewable energy country attractiveness index – RECAI), αφήνοντας πίσω τις άλλοτε επικρατούσες Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η πτώση των ΗΠΑ στην τρίτη θέση της κατάταξης των 40 κορυφαίων χωρών – για πρώτη φορά από το 2015 – ακολουθεί μία σημαντική αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής από τον πρόεδρο Τραμπ. Μάλιστα η έκθεση Η επισημαίνει ότι τα εκτελεστικά διατάγματα της αμερικανικής κυβέρνησης, τα οποία ανατρέπουν μία σειρά από πολιτικές για την κλιματική αλλαγή της προηγούμενης διοίκησης, αναβιώνουν την αμερικανική βιομηχανία άνθρακα και αναθεωρούν το Σχέδιο για Καθαρή Ενέργεια (Clean Power Plan), υποβαθμίζοντας έτσι την επενδυτική ελκυστικότητα των ΗΠΑ ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση