Οδικός χάρτης για μια οικονομία με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050

Ο «νόμος του άνθρακα» αφορά έναν οδικό χάρτη με τον οποίο θα μπορούσε κάθε δεκαετία να επιτευχθεί η σταδιακή μείωση των εκπομπών CΟ2 , έως το 2050.  Oι συγγραφείς του τονίζουν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να κορυφωθούν έως το 2020 και να αρχίσουν να μειώνονται περίπου στο μηδέν έως το 2050 με σκοπό την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας για το Κλίμα.

Μια  διεθνής ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι η προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών θα πρέπει να συμπληρωθεί με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για παράδειγμα, ο διπλασιασμός τους στον τομέα της ενέργειας κάθε 5-7 χρόνια, θα συμβάλει στη μείωση εκπομπών του CO2 από τη γεωργία και την αποψίλωση των δασών.

Όπως αναφέρεται, στο διεθνές περιοδικό επιστήμης Science ο «νόμος του άνθρακα» μπορεί να εφαρμοστεί σε διασυνοριακό επίπεδο,σε οικονομικούς τομείς καθώς και σε περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα.Ο διευθυντής του Ινστιτούτου του Πότσνταμ για την Κλιματική Έρευνα,  Χανς Ιωακείμ  Σέλνχαμπερ, αναφέρει ότι «ο πολιτισμός μας χρειάζεται να φτάσει σε ένα σημείο κοινωνικοοικονομικής ανατροπής σύντομα. Αυτός ο οδικός χάρτης δείχνει πόσο αυτό μπορεί να συμβεί. Συγκεκριμένα, εντοπίζουμε συγκεκριμένα μέτρα για την πλήρη αφαίρεση του άνθρακα έως το 2050. Οι επιχειρήσεις που προσπαθούν να αποφύγουν αυτά τα βήματα θα έχουν χάσει την επόμενη βιομηχανική επανάσταση και ως εκ τούτου την καλύτερη ευκαιρία τους για ένα κερδοφόρο μέλλον».

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων (IIASA) και μέλος της Γης League Νεμπόσα Νακίσενοβιτς, δήλωσε: «η ανθρωπότητα πρέπει να ξεκινήσει μια αποφασιστική μετάβαση προς την πλήρη διαδικασία αφαίρεσης του άνθρακα. Ο «νόμος του άνθρακα» είναι μια ισχυρή στρατηγική και αποτελεί έναν οδικό χάρτη για τη σταθεροποίηση του κλίματος σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου  από τα προβιομηχανικά επίπεδα».

Ποια είναι τα βασικά ορόσημα του οδικού χάρτη για την επίτευξη των στόχων:

2020: 40 γιγατόνους CO2

2030: 20 γιγατόνους CO2

2040: 10 γιγατόνους CO2

2050: 5   γιγατόνους CO2

Πώς θα υλοποιηθούν οι στόχοι: 

- 2020:  Αφαιρούνται οι επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων.

-2030: Ο άνθρακας εξέρχεται από το ενεργειακό μείγμα. Σε αυτή τη δεκαετία γίνεται πλήρως ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα σε αρκετές πόλεις. Αρχίζει η παγίδευση του άνθρακα των 1-2 γιγατόνων CO2.

-2040: Το πετρέλαιο βγαίνει από το ενεργειακό μείγμα στις αρχές αυτής της δεκαετίας. Η Ευρώπη ξεκινά με σχεδόν μηδενικές εκπομπές του CO2. Σε άλλες ηπείρους βρίσκονται κοντά στο μηδέν, στο τέλος της δεκαετίας.

-2050 Παγκόσμια οικονομία με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση