Οι εξελίξεις στη μεταγονιδιωματική στο 5ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας

Οι εξελίξεις στο νέο πεδίο της μεταγονιδιωματικής που φανέρωσαν τον πλούτο των λεγόμενων φιλικών (προβιοτικών μικροβίων) στη φύση, τα εδάφη, τα νερά και τους βυθούς των θαλασσών, αλλά και στα φυτά, τα ζώα και τον άνθρωπο με τις εφαρμογές τους στη γεωργία, κτηνοτροφία και παραγωγή προβιοτικών τροφίμων, την προστασία της υγείας και την πρόληψη ασθενειών, ήταν είναι το αντικείμενο του 5ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας με τίτλο: «Η συμβολή των μικροοργανισμών στη γεωργία, παραγωγή τροφίμων και υγεία» που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Perrotis College. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και οι εργασίες του φιλοξενήθηκαν στην αίθουσα Seth Frank της Σπουδαστικής Εστίας Aliki Perroti, στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

«Η διοργάνωση του Συνεδρίου αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για την αγροτεχνολογία», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Νικόλας Μπακατσέλος, ενώ ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Δρ. Πάνος Κανέλλης τόνισε στον χαιρετισμό του ότι «διαχρονικά η Σχολή έχει πετύχει την αρμονική συνύπαρξη της επιστήμης, της έρευνας και της εκπαίδευσης με τη βιομηχανία».

Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον Academic Dean του Perrotis College και της Μεταπτυχιακής Σχολής του, δρ. Αθανάσιο Τσαυτάρη με θέμα: «Οι μεταγονιδιωματικές τεχνολογίες και η αποτίμηση των ωφέλιμων (προβιοτικών) μικροβίων στα φυτά, ζώα, τρόφιμα και ανθρώπους». Αναφερόμενος στην μεταγονιδιωματική, τόνισε ότι είναι ένας νέος κλάδος, όπου αντί της συνήθους γονιδιωματικής ανάλυσης -DNA ενός οργανισμού- αναλύονται ταυτόχρονα ολόκληρες βιοκοινότητες μικροοργανισμών, παρακάμπτοντας την ανάγκη για εκ προτέρων απομόνωση και καλλιέργεια ξεχωριστά κάθε είδους. «Στις ρίζες των ψυχανθών, όπου ανήκουν και τα όσπρια (φακές, μπιζέλια, φασόλια, ρεβίθια, βίκος, κουκιά, λαθούρια, τριφύλλια κ.ά.) γνωρίζαμε από χρόνια ότι συμβιεί μια εξαιρετικά πολύτιμη οικογένεια προβιοτικών μικροβίων: τα αζωτοδεσμευτικά βακτήρια. Τα συμβιωτικά, λοιπόν, αζωτοδεσμευτικά βακτήρια από το μπόλικο άζωτο  της ατμόσφαιρας που δεσμεύουν και τους περισσεύει, δίνουν αζωτούχο λίπασμα και στο φυτό-ξενιστή, που σε αντάλλαγμα δίνει τροφή στο βακτήριο με τη μορφή των σακχάρων που το φυτό έχει άφθονα χάρη στη φωτοσύνθεση στα πράσινα φύλλα με τη μπόλικη δωρεάν ενέργεια του ήλιου! Κι όταν τελειώνει η συγκομιδή, η ρίζα των ψυχανθών που θα σαπίσει στο χώμα θα δώσει αζωτούχο λίπασμα για τα σιτηρά που συνήθως ακολουθούσαν», ανέφερε.

Ο κ. Τσαυτάρης υπογράμμισε ότι στο ανθρώπινο σώμα (όπως και στα ζώα και φυτά, αντίστοιχα) πέραν των τριών τρισεκατομμυρίων ανθρωπίνων κυττάρων υπάρχουν και 300 τρισεκατομμύρια ποικίλα φιλικά προβιοτικά μικρόβια. Τα περισσότερα στο στομάχι και στο στόμα και αρκετά (4%-7%) στο δέρμα. «Λανθασμένα λοιπόν, πιστεύαμε ως σήμερα, ότι όλοι οι μικροοργανισμοί είναι παθογόνοι που μας μολύνουν, μας αρρωσταίνουν ή και μας θανατώνουν. Νομίζοντας ότι όλα τα μικρόβια είναι παθογόνα, κηρύξαμε έναν ανελέητο πόλεμο διαρκείας εναντίον τους; Ναι! Αντιβιοτικά, απολυμάνσεις, απορρυπαντικά-σαπούνια, χλωριώσεις στα πόσιμα νερά κ.α. Ιατρικές πράξεις άλλα και κοινωνικές συμπεριφορές  που συρρικνώνουν την τόσο πολύτιμη μικροχλωρίδα μας. Αποτέλεσμα αυτής της συρρίκνωσης είναι η παχυσαρκία μας, τα πολλά καρδιοαγγειακά ή τα μεταβολικά, πεπτικά, ορθοπεδικά νευρολογικά προβλήματα ειδικά η συχνότερη εμφάνιση τους στους ενηλίκους, όπως και οι φλεγμονές και τα έλκη στομάχου και εντέρου, κύριες πηγές της καρκινογένεσης, κ.α», είπε.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα προβιοτικά τρόφιμα τόνισε ότι ο άνθρωπος τα καταναλώνει για να μπολιαστεί με τα πολύτιμα μικρόβια που περιέχουν. «Αναλογιστείτε γιατί δεν χαλάει το κρέας, στο σαλάμι εκτός ψυγείου, σκεφτείτε ότι γίνονται γεμίζοντας έντερα ζώων και θα καταλάβετε ποιος το προφυλάσσει και έτσι θα καταλάβετε πως οι ίδιοι ‘φρουροί’ φρουρούν και το δικό μας πεπτικό από τα έλκη», κατέληξε.

Ακολούθησε εισήγηση στην πρώτη ενότητα του Συνεδρίου από τον καθηγητή και υπεύθυνο του τμήματος Διαχείρισης Αγρο-Περιβαλλοντικών Συστημάτων του Perrotis College, Αθανάσιο Γκέρτση με θέμα: «Ο μικρόκοσμος του εδάφους… συμβολή του στη γεωργία και παραγωγή τροφίμων». Υπογράμμισε ότι «η συμβολή των μικροοργανισμών του εδάφους στην γεωργία είναι πολύ σημαντική και δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς. Πρέπει να δοθεί έμφαση στην ‘αξιοποίηση’ των εδαφικών μικροοργανισμών στην ‘παραγωγικότητα των εδαφών’ και σε άλλες χρήσεις που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων και την ‘υγεία του εδάφους’ και του ανθρώπου», ανέφερε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση