ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

Η κυβέρνηση της Ιταλίας εξουσιοδότησε τις τοπικές αρχές να προβούν σε μείωση των ορίων ταχύτητας κυκλοφορίας κατά 20 χιλιόμετρα την ώρα, καθώς και τον περιορισμό της θέρμανσης των γραφείων κατά δύο βαθμούς, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της πρόσφατης αύξησης της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την προ ημερών εισαγωγή νέων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας στη Ρώμη, το Μιλάνο και άλλες μεγάλες ιταλικές πόλεις, καθώς η συγκέντρωση των επιβλαβών μορίων σκόνης στον αέρα αυξήθηκε κατακόρυφα, ως αποτέλεσμα μιας μακράς περιόδου ασυνήθιστα ξηρών, θερμών και απάνεμων καιρικών συνθηκών.

Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας, η συγκέντρωση των σωματιδίων καταγράφηκε πάνω από το διπλάσιο του ανώτατου ορίου που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας, στα 50 mg ανά κυβικό μέτρο.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνέβαλε σε 84.400 πρόωρους θανάτους στην Ιταλία το 2012, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Από αυτούς, 59.500 αποδόθηκαν στην παρουσία σωματιδίων στον αέρα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζιανλούκα Γκαλέτι, θα απελευθερωθούν άμεσα 12 εκατομμύρια ευρώ στα τοπικά δημοτικά συμβούλια, για την αντικατάσταση παλαιότερων λεωφορείων με νέα μοντέλα, πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Παράλληλα θα προωθηθεί η χρήση των δημόσιων μεταφορών μέσω μειωμένων τιμών για τις ημερήσιες κάρτες.

Σε πιο μακροπρόθεσμη κλίμακα, θα συσταθεί μία εθνική επιτροπή συντονισμού του περιβάλλοντος με αντικείμενο την ανάπτυξη στρατηγικών για την καταπολέμηση της ρύπανσης του αέρα, και προϋπολογισμό 405 εκατομμύρια ευρώ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση