Οι οικολογικοί ουρανοξύστες που θα σώσουν τον πλανήτη (φωτο)

Ολοένα και περισσότεροι ερευνητές και αρχιτέκτονες σε όλον τον κόσμο φαντάζονται τις πόλεις του -όχι και τόσο μακρινού- μέλλοντος βγαλμένες από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Σύμφωνα με το όραμά τους, σε μερικά χρόνια από σήμερα θα κατοικούμε και θα εργαζόμαστε μέσα σε συγκροτήματα κτιρίων που θα είναι ενεργειακά αυτόνομα και σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Το τελευταίο project του γνωστού για τα φουτουριστικά του σχέδια Βέλγου αρχιτέκτονα Βενσάν Καλεμπό ονόματι «Hyperion» είναι πραγματικά εντυπωσιακό και από αισθητική και από πρακτική άποψη.

Συγκροτήματα αποτελούμενα από έξι ουρανοξύστες που συνδέονται μεταξύ τους και θυμίζουν συστάδες δέντρων είναι σχεδιασμένα ώστε να παράγουν περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνουν και έχουν τα δικά τους οικοσυστήματα με κήπους, φάρμες και θερμοκήπια. Στόχος του Καλεμπό είναι να χτιστούν αυτά τα κτίρια στο Νέο Δελχί της Ινδίας. «Η παράδοσή τους αναμένεται το 2020», ανέφερε ο ίδιος ο αρχιτέκτονας στη «MailOnline», όπως μεταδίδει το Έθνος. Οι οικολογικοί ουρανοξύστες, με ύψος 128 μέτρων και 36 ορόφους, θα φιλοξενούν 1.000 κατοικίες, γραφεία, γυμναστήρια, εστιατόρια και πισίνες. Επιπλέον το συγκρότημα θα διαθέτει αγροκτήματα, κήπους και μικρές κτηνοτροφικές μονάδες που θα παράγουν αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Φυσικά το μεγάλο επίτευγμα του συγκροτήματος θα είναι η αυτονομία, αφού θα παράγει περισσότερη ενέργεια από όση θα καταναλώνει.

oura

Ηλιακά πάνελ

Για τον σκοπό αυτό ηλιακά πάνελ θα είναι τοποθετημένα στα κτίρια, ενώ λόγω του μεγάλου ύψους των ουρανοξυστών θα είναι εφικτή και η εκμετάλλευση αιολικής ενέργειας. Επιπλέον, θα γίνεται χρήση και της βιοενέργειας: αγροτικά υποπροϊόντα από τις φάρμες του «Hyperion» θα μετατρέπονται σε μεθάνιο για την παραγωγή ενέργειας, με την οποία θα επανατροφοδοτούνται τα σπίτια σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με τον Καλεμπό, γαιοσκώληκες θα επανοξυγονώνουν το έδαφος και σκαθάρια και μέλισσες θα γονιμοποιούν τα άνθη. Εν τω μεταξύ, επειδή το οικοσύστημα του συγκροτήματος θα διατηρείται από μόνο του σε ισορροπία, εκτιμάται ότι θα είναι πολύ πιο σπάνια η εμφάνιση ασθενειών, ζιζανίων και καταστροφών από έντομα. Την έμπνευσή του για το συγκρότημα «Hyperion» άντλησε από το ομώνυμο δέντρο της Βόρειας Καλιφόρνιας (το δέντρο «Υπερίων» πήρε το όνομά του από τον τιτάνα της ελληνικής μυθολογίας), που με ύψος 115 μέτρων είναι το ψηλότερο δέντρο στον κόσμο. Και, όπως φαίνεται και από τα σχέδια, το καταπράσινο συγκρότημα ουρανοξυστών που θα κατασκευαστεί μέσα σε τέσσερα χρόνια θυμίζει δάσος.

«Βλάστηση αντικαθιστά τους φράχτες και τα κιγκλιδώματα. Άλση και δεντροστοιχίες περιβάλλουν τα εδάφη, όπου καλλιεργούνται εναλλάξ κεχρί και δημητριακά», ανέφερε ο Καλεμπό προσθέτοντας: «Καλλιέργειες δημητριακών, μαζί με όσπρια και λαχανικά, όπως φασόλια και κολοκύθια, μειώνουν την εισροή αζώτου, διατηρώντας παράλληλα τις πρωτεΐνες σε υγιή επίπεδα». Λίμνες φυτο-καθαρισμού και λιμνοθάλασσες συγχωνεύονται με τους «πράσινους» πύργους και με τα περιβόλια που έχουν μπαχαρικά, όπως κανέλα, καμφορά και περγαμόντο. Ο Καλεμπό είναι γνωστός για τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του και οι ουρανοξύστες-δέντρα δεν είναι το πρώτο σχέδιό του για φουτουριστικά αυτόνομα κτίρια που θα σώσουν τον πλανήτη. Στο τέλος του περασμένου χρόνου ο Βέλγος αρχιτέκτονας έδωσε στη δημοσιότητα σχέδια... υποβρύχιων ουρανοξυστών σε σχήμα μέδουσας! Η θαλάσσια πολιτεία «Auqorea» που έχει σχεδιάσει αποτελείται από ουρανοξύστες, που έχουν την είσοδό τους και τις αποβάθρες στην επιφάνεια της θάλασσας και εκτείνονται σε βάθος μέχρι ενός χιλιομέτρου. Οι υποθαλάσσιοι ουρανοξύστες θα είναι ενεργειακά αυτόνομοι και κατασκευασμένοι σε μεγάλο βαθμό από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση