Οι «πράσινες» δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Στην αναπτυξιακή κατεύθυνση της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται λόγω της συγκυρίας δυο πεδία πολιτικής- τα οποία αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον για τη χώρα μας- η Ενέργεια και το Περιβάλλον επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ.

«Μέχρι τα τέλη του 2019 παρουσιάζουμε την Εθνική Πολιτική και την Ενέργεια μέχρι το 2030 και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας μέχρι το 2050. H παραγωγή ενέργειας πρέπει να συνδυάζεται με την προστασία των φυσικών πόρων και τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Η πρώτη θα πάψει να γίνεται απερίσπαστα και θα συμβαδίζει με τη δεύτερη για το κοινό όφελος των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Η χώρα πρέπει να μπει σταθερά στο δρόμο της απεξάρτησης από τον άνθρακα. Να κερδίσει το χαμένο έδαφος στην αξιοποίηση των ηπίων μορφών ενέργειας στις οποίες  διαθέτει τόσο σημαντικό  συγκριτικό πλεονέκτημα. Το μερίδιο των ΑΠΕ στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας, μεσοπρόθεσμα α μπορεί να φθάσει το 35% αντί του 31 % που αρχικά είχε προβλεφθεί».

Απλούστευση  των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ

«Στην επόμενη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων θα εγκριθεί ένα ηλιοθερμικό έργο παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνολογία ρευστού άλατος στην Κρήτη είναι μια πράσινη επένδυση, ύψους 250 εκατομμυρίων  ευρώ θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του 10% της Κρήτης και θα προσφέρει 500 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευής της. Και το πλάνο διάσωσης της ΔΕΗ κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Προχωράμε στην ταχύτερη απεξάρτηση από το λιγνίτη αδρανοποιώντας παλιές μονάδες που απλά δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμες. Αλλά το πρόγραμμα τις απολιγνιτοποιησης θα υλοποιηθεί με βάση ολοκληρωμένα σχέδια που θα εξασφαλίζουν την ομαλή μετάβαση στην επομένη ημέρα. Θα περιλαμβάνουν δηλαδή αντισταθμιστικά οφέλη και διασφάλιση της απασχόλησης σε κάθε περιοχή, όπως και περιβαλλοντικές πρόνοιες. Η Δυτική Μακεδονία θα μας έχει δίπλα στην αναζήτηση νέων επενδύσεων.  Εντός του 2020 θα έχει απλοποιηθεί επίσης η  διαδικασία αδειοδότησης επενδύσεων ΑΠΕ, ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών αιτήσεων θα  κάνει πολύ ταχύτερη τη διεκπεραίωση τους. Και στο ίδιο στο πλαίσιο βέβαια ανήκει και  η επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων των νέων επενδύσεων με τη θέσπιση νέων όρων. Έτσι μέσα στο επόμενο τρίμηνο  ελπίζουμε ότι θα έχουν διεκπεραιωθεί εκκρεμότητες που αφορούν 23 επενδυτικά σχέδια που έμειναν στα συρτάρια για πολλά χρόνια».

Ηλεκτροκίνητα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

«Στο επόμενο έτος εκπονείται το εθνικό σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση με ειδική πρόνοια για οριοθέτηση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Η αρχή θα γίνει από τον στόλο των αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μεγάλο μέρος των νέων λεωφορείων θα είναι ηλεκτροκίνητα».

Εντός της τετραετίας θα δοθεί οριστική λύση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

«Και βέβαια αντιμετωπίζουμε δραστικά σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους  το δραματικό πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Ξεκινώντας από την Αττική, δεν  πρόκειται θα δεχθώ  την εικόνα μια τριτοκοσμικής χώρας όπου στοιβαγμένα απορρίμματα αποτελούν δυσφήμηση για την πατρίδα μας, αίτια προστίμων από την ΕΕ και βέβαια απειλή για τη δημόσια υγεία. Εντός μιας τετραετίας αποτελεί προσωπική μου δέσμευση ότι αυτό το πρόβλημα θα έχει λυθεί, με έμφαση στην πρόληψη και την ανακύκλωση ιδίως των οργανικών αποβλήτων.  Με νέες επενδύσεις σύγχρονης διαχείρισης  και ενεργειακής αξιοποίησης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Πληροφορίες μου λένε ότι και ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας υποβάλλει  ένα νέο σχέδιο  για σύμπραξη  δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την κάλυψη του δυτικού μέρους της Κεντρικής Μακεδονίας. Θα δούμε το σχέδιο αυτό  εξαιρετικά θετικά».

Για την απαγόρευση  της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης

«Βέβαια ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση μας για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης. Από το 2021 οφείλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή  των θαλασσών για την προστασία των θαλασσών μας».

 

Ανάπλαση ΔΕΘ

Δεσμεύομαι ότι σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα και στις αρχές του 2020 θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.Στο διάστημα 2020-2021 θα είναι έτοιμες οι μελέτες και θα αναζητηθεί το μικτό σχήμα που θα χρηματοδοτήσει και θα ξεκινήσει την επένδυση

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση