Οι πυγολαμπίδες απειλούνται - Πώς οι τουρίστες τούς κάνουν μεγάλο κακό

Ο τουρισμός σε περιοχές όπου συγκεντρώνονται και ζουν οι πυγολαμπίδες αυξάνεται παγκοσμίως, αλλά, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο εξαφάνισης του εντόμου.

«Εντόπισα εκατό φώτα που τρεμοπαίζουν, φωτίζοντας έναν κοκοφοίνικα σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο», «Ο οδηγός μας, έστρεψε το φακό του στις πυγολαμπίδες και εκείνες μας περικύκλωσαν και ήμασταν περιτριγυρισμένοι από έναν γαλαξία με έντομα που είχαν φως», «Άπλωσα το χέρι μου και έπιασα μια με τη γροθιά μου».

Η ανάγνωση των παραπάνω σχολίων ενός ταξιδιωτικού blog το 2019 καθιστά σαφές γιατί οι εκδρομές αυτές είναι δημοφιλείς, αλλά κάνουν κακό και σκοτώνουν τα έντομα. Η απώλεια βιότοπων και η φωτορύπανση από την αστικοποίηση και την εκβιομηχάνιση είναι οι κυριότερες απειλές για τους πληθυσμούς των πυγολαμπίδων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα. Τα έντομα απειλούνται επίσης λόγω έκθεσης σε παρασιτοκτόνα, σύμφωνα με αυτήν την πρώτη σημαντική ανασκόπηση της παγκόσμιας κατάστασής τους, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και η οποία καταδεικνύει πως ο ανθρώπινος παράγοντας συνιστά τη σημαντικότερη απειλή.

Όμως ο τουρισμός, που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες σε χώρες όπως το Μεξικό, οι ΗΠΑ, οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη, προκαλεί επίσης αυξανόμενη ανησυχία για το μέλλον των πυγολαμπίδων. Οι περιηγήσεις κατά τη νύχτα και η απόλαυση των πυγολαμπίδων στο φυσικό τους περιβάλλον, είναι μια εμπειρία εντυπωσιακή», δήλωσε στο BBC η καθηγήτρια Sara Lewis από το πανεπιστήμιο Tufts, η οποία ηγήθηκε της έρευνας.

Αλλά, οι τουρίστες συχνά σκοτώνουν σκοπίμως τις πυγολαμπίδες ή διαταράσσουν το περιβάλλον τους με το φως ή προκαλώντας διάβρωση του εδάφους. Φεστιβάλ πυγολαμπίδας οργανώνονται σε χώρες όπως η Ιαπωνία, το Βέλγιο και η Ινδία, ενώ τα social media ενισχύουν αυτόν τον τουρισμό, προσθέτει η έκθεση των ερευνητών που εξηγεί πώς οι ορδές τουριστών, ειδικά στις περιόδους αναπαραγωγής των πυγολαμπίδων, μπορούν να είναι καταστροφικές.

Για παράδειγμα, η μικροσκοπική πόλη Nanacamilpa στο Μεξικό έγινε ένα διάσημο σημείο για να δει κανείς από κοντά τα φωτεινά έντομα την τελευταία δεκαετία. Μερικοί επισκέπτες δημοσιεύουν τις φωτογραφίες τους στο Instagram, παραβιάζοντας την απαγόρευση φωτογραφίας που επιβάλλουν πολλοί υπεύθυνοι της τοποθεσίας, λέει ο τοπικός φωτογράφος Pedro Berruecos. Οι μεξικάνικες πυγολαμπίδες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στους τουρίστες, εξηγεί την ίδια ώρα η καθηγήτρια Lewis.

Τα θηλυκά έντομα δεν έχουν φτερά και δεν μπορούν να πετάξουν, που σημαίνει ότι ζουν στο έδαφος και συχνά οι επισκέπτες τα πατούν. Όταν οι τουρίστες περπατήσουν στο δάσος, πατάνε τις θηλυκές πυγολαμπίδες που θα φέρουν αυγά, σκοτώνουν την επόμενη γενιά, εξηγεί η Lewis. Στην Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, η βιομηχανία άνθισε εδώ και λίγες δεκαετίες, αλλά συνήθως είναι επιβλαβής καθώς η διαχείριση είναι κακή σημειώνει η έκθεση που καλεί σε λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του μοναδικού αυτού εντόμου.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μεγαλύτερη απειλή για τις πυγολαμπίδες είναι το φως το οποίο επηρεάζει τα έντομα τη νύχτα και καθώς είναι όλο και πιο έντονο, προκαλεί προβλήματα κατά τη διαδικασία και το τελετουργικό της αναπαραγωγής του είδους. Ενώ η κλιματική αλλαγή δεν θεωρείται ως μια τρέχουσα απειλή, η μελλοντική άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η ξηρασία θα μπορούσαν επίσης να επιταχύνουν την προσπάθεια εξαφάνισης, σημειώνει η έρευνα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση