Οι Τούρκοι ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή από ό,τι οι Ευρωπαίοι

Οι Τούρκοι πολίτες υποστηρίζουν με συντριπτική πλειοψηφία την ανανεώσιμη ενέργεια έναντι του άνθρακα και ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία αναμένεται να επανεκλεγεί στις εκλογές αυτού του μήνα, σχεδιάζει να ενισχύσει σημαντικά το μερίδιο του άνθρακα. Όμως, μόλις το 17% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η ενέργεια του άνθρακα, όσο η Τουρκία διαθέτει δικά της αποθέματα.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από το ενημερωτικό δίκτυο Ικλίμ Χαμπέρ («Κλιματικά Νέα») και την ερευνητική εταιρεία Konda, έδειξε ότι η πλειοψηφία των πολιτών ανησυχεί για την κλιματική αλλαγή και δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της.

Το 75% των 2.595 συμμετεχόντων ανησυχεί για την κλιματική αλλαγή, ενώ μόνο το 8% πιστεύει ότι η τουρκική κυβέρνηση είναι «πολύ πιθανό» να λάβει κατάλληλα μέτρα.

Μεταξύ των υποστηρικτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το 16% πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι «πολύ πιθανό» να αναλάβει αρκετή κλιματική δράση.

Περισσότερο από το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας προέρχεται από ορυκτά καύσιμα και η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τον άνθρακα ως το προτιμώμενο καύσιμο για μελλοντικά σχέδια για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, έχει θέσει ως στόχο την μεγάλη επέκταση του τουρκικού τομέα άνθρακα. Μόνο η Κίνα, η Ινδία και το Βιετνάμ έχουν περισσότερους σταθμούς παραγωγής άνθρακα από την Τουρκία. Η γειτονική χώρα ξεκίνησε επίσης την κατασκευή της πρώτης της γενιάς πυρηνικών σταθμών.

Ωστόσο, το 53,1% των Τούρκων αντιτάσσεται στην κατασκευή έργων άνθρακα στην περιοχή τους, ενώ το 68,2% αντιτάσσεται στους κοντινούς πυρηνικούς σταθμούς.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι το 86% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει σήμερα. Το ποσοστό του τουρκικού λαού που «ανησυχεί πολύ» ή «εξαιρετικά» για την κλιματική αλλαγή, ήταν υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών και οι βουλευτικές εκλογές θα λάβουν χώρα στις 24 Ιουνίου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μετεωρολογικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες και τα κύματα καύσωνα, αυξάνονται στην Τουρκία, αλλά η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί θέμα προτεραιότητας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση