Ο πληθυσμός των ψαριών του πλανήτη μειώνεται λόγω της υπερθέρμανσης

Η θερμοκρασία των ωκεανών αυξάνεται παγκοσμίως επηρεάζοντας τον πληθυσμό των ψαριών του πλανήτη, με παράλληλη μείωση της αλιευτικής παραγωγής τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες.

Τα ψάρια είναι ψυχρόαιμα ζώα, γεγονός που σημαίνει ότι αντικατοπτρίζουν τη θερμοκρασία του νερού στο οποίο ζουν. Όταν τα νερά είναι πολύ θερμά, αυτό μεταβάλλει τα ένζυμα που χρησιμοποιούν για την πέψη και άλλες λειτουργίες, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά και επηρεάζοντας έτσι την αναπαραγωγή και την ανάπτυξή τους. Επιπλέον, τα θερμότερα νερά προκαλούν επίσης άγχος στα ψάρια επειδή περιέχουν λιγότερο οξυγόνο.

Για να μελετήσουν πόσο έχει επηρεάσει η κλιματική αλλαγή την αλιεία σε όλο τον κόσμο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ράτγκερς δημιούργησαν ένα μοντέλο για το πώς τα ψάρια ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες θερμοκρασίες, χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο όλων των ψαριών που αλιεύονται σε όλο τον κόσμο.

Οι Αμερικάνοι ερευνητές, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, εξέτασαν πάνω από 200 αποθέματα ψαριών και διαπίστωσαν ότι εννέα εξ αυτών είχαν κατά μέσο όρο 4% αύξηση της παραγωγής. Ωστόσο, αυτά βρίσκονται σε ψυχρότερα ύδατα που θερμαίνονται και γίνονται πιο κατάλληλα για τα ψάρια. Για παράδειγμα, στο Λαμπραντόρ και το Νιουφάουντλαντ του Καναδά, σημειώθηκε αύξηση της αλιευτικής παραγωγής κατά 14% από το 1930, με ανοδικές τάσεις. Επιπλέον, η παραγωγικότητα ορισμένων ψαριών της Γροιλανδίας θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη και κατά 51% για κάθε βαθμό Κελσίου που ανεβαίνει η θερμοκρασία των υδάτων.

Από την άλλη πλευρά, σε μέρη όπως η Ιαπωνία και η Βόρεια Ευρώπη, υπάρχουν 19 αποθέματα που παρουσίασαν κατά μέσο όρο μείωση παραγωγής 8%, και για κάθε βαθμό υπερθέρμανσης αναμένεται να μειωθούν ακόμη κατά 54% ακόμα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξήσεις και τις μειώσεις, οι ερευνητές υπολόγισαν τη συνολική μέγιστη βιώσιμη απόδοση να είναι 4% χαμηλότερη σε 235 αποθέματα ιχθύων σε σύγκριση με το 1930. Παρόλο που αυτό το ποσοστό φαίνεται μικρό, στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει μείωση 1,4 εκατομμυρίων τόνων στην παραγωγή ψαριού, στην οποία πολλοί άνθρωποι στηρίζονται για την επιβίωσή τους, πέρα από τον αντίκτυπο στο οικοσύστημα και την τροφική αλυσίδα.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι εκτιμήσεις είναι συντηρητικές επειδή υπήρχαν λίγα στοιχεία από τις τροπικές περιοχές όπου τα αποτελέσματα της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας είναι πιθανότατα πιο αισθητά. Επιπλέον, τα υποτιθέμενα θετικά αποτελέσματα της αύξησης της παραγωγής ιχθύων στα προηγουμένως ψυχρά ύδατα δεν αναμένεται να διαρκέσουν, δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης της θερμοκρασίας στον επόμενο αιώνα.

Ως εκ τούτου, η υπεύθυνη διαχείριση της αλιείας είναι ακόμη πιο σημαντική για να βοηθήσει τα ψάρια να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, καταλήγει η έρευνα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση