Πέντε εκατ. στρέμματα γης μένουν ακαλλιέργητα στη χώρα μας

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Εξαγωγές, ποιότητα και συνέπεια. Μέσα σε αυτές τις τρεις λέξεις συμπυκνώνεται όλη η φιλοσοφία, που διέπει πλέον την λειτουργία και ανάπτυξη των αγροδιατροφικών επιχειρήσεων της χώρας μας, οι οποίες επιδίδονται πια συστηματικά στην «άλωση» των ξένων αγορών.

Οι λέξεις αυτές έγιναν περισσότερο από αντιληπτές κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων εκπροσώπων δέκα αγροδιατροφικών βιομηχανιών και επιχειρήσεων, οι οποίες συμμετείχαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ) κατά τη διάρκεια του Money Show Θεσσαλονίκης.

«Αιχμές» αλλά και προτροπές περιείχε η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκου Μπόλαρη κατά την έναρξη της εκδήλωσης το προηγούμενο Σάββατο το απόγευμα, όταν επισήμανε πως στον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας υπάρχουν δύο ρεύματα. Το πρώτο είναι πλειοψηφικό και είναι ο παλαιός δρόμος και η νοοτροπία της προσήλωσης στις επιδοτήσεις και στην ποσότητα. Το δεύτερο είναι το μειοψηφικό και δίνει έμφαση στην ποιότητα και την εξωστρέφεια, έχοντας πολύ μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Μάλιστα, ο κ. Μπόλαρης για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις προοπτικές, αποκάλυψε πως από το 2009 μέχρι και σήμερα έχουν μείνει ακαλλιέργητα στη χώρα μας σχεδόν 5 εκατομμύρια στρέμματα γης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Κυριάκος Λουφάκης, τόνισε πως ο Σύνδεσμος προωθεί ένα νέο cluster μεταξύ επιχειρήσεων-μελών του, το οποίο αφορά στα ακτινίδια και συγκεντρώνει τις σημαντικότερες εταιρείες της χώρας, που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

σεβε

Ο κ. Λουφάκης σημείωσε πως οι αγροδιατροφικές επιχειρήσεις της χώρας έχουν μικρό μέγεθος και αυτό αποτελεί αντικίνητρο και εμπόδιο στο πεδίο των διεθνών εξαγωγών.

Στο πλαίσιο αυτό και επειδή η Ελλάδα χρειάζεται και rebranding ο ΣΕΒΕ διοργανώνει το 4ο Export Summit στις 15 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη με κεντρικό θέμα το country & corporate branding.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ παρουσίασε και τις εξαγωγικές επιδόσεις του αγροδιατροφικού τομέα, υπογραμμίζοντας πως στην τετραετία 2012-16 η εξωστρέφεια του κλάδου αυξήθηκε κατά 30%. Ωστόσο, το εμπορικό ισοζύγιο του κλάδου παραμένει ελλειμματικό.

Οι αγροδιατροφικές εξαγωγές συνιστούν το 30,5% των συνολικών εξαγωγών της χώρας και στο πρώτο τρίμηνο του 2016 κυμάνθηκαν σε αξία στα 1,3 δις. Ευρώ, ήτοι 6,6% άνοδο σε σχέση με πέρσι.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση