ΠΑΑ: Το ημερολόγιο προκηρύξεων ύψους 1 δισ. ευρώ για τον Νοέμβριο

Στους επόμενους δύο μήνες, και λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, αναμένεται να ανοίξουν οι προκηρύξεις σημαντικών δράσεων του ΠΑΑ 2014-2020. Αναλυτικά:

Επενδυτικά Μέτρα

Σχέδια βελτίωσης: Τα καλά νέα έρχονται την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη, με τα πολυαναμενόμενα Σχέδια Βελτίωσης. Πρόκειται για την εφαρμογή του υπομέτρου 4.1 «στήριξη επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του ΠΑΑ 2014-2020, και συγκεκριμένα για τις δράσεις 4.1.1 «υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος». Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ. Και όλα είναι, πλέον, έτοιμα για την προκήρυξη του μέτρου.

Φυσικές καταστροφές: Τον Νοέμβρη αναμένεται και το υπομέτρο 5.1 «επενδύσεις σε προληπτικά μέτρα, που σκοπεύουν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων». Οι δράσεις πρόληψης αφορούν, κυρίως, σε ενεργητική προστασία φυτικού κεφαλαίου από παγετό, προστασία από τις καταιγίδες, το χαλάζι, τη βροχή, την ξηρασία, τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές και σε προστασία ζωικού κεφαλαίου από μεταδοτικές ασθένειες και φυσικές καταστροφές. Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ περίπου.

LEADER: Με δημόσια δαπάνη ύψους 322 εκ. ευρώ, αναμένεται τον ίδιο μήνα το μέτρο 19 «στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ – τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων)». Περιλαμβάνονται τόσο οι ιδιωτικές επενδύσεις, κυρίως στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού, όσο και οι δημόσιες.

Γεωργοπεριβαλλοντικά Μέτρα

Βιολογική γεωργία: Μέσα στον επόμενο μήνα, θα δημοσιευθεί η νέα πρόσκληση της Βιολογικής Γεωργίας, με στόχο η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων να ξεκινήσει από τις αρχές Δεκέμβρη. Υπενθυμίζουμε ότι η πρόσκληση του μέτρου 11 «βιολογικές καλλιέργειες» με τις τέσσερις διαφορετικές δράσεις βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από αγρότες – βιοκαλλιεργητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου είχαν υποβληθεί συνολικά 64.016 αιτήσεις. Αποφασίστηκε, λοιπόν, να προκηρυχθεί εκ νέου το Μέτρο για τις δύο Δράσεις, 11.1.2 και 11.2.2, που αφορούν τη βιολογική κτηνοτροφία (νεοεισερχόμενοι και «παλιοί»). Το διαθέσιμο ποσό θα είναι στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ.

Νιτρορύπανση: Μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, προγραμματίζεται να έχει προκηρυχθεί και η δράση 10.1.04 «μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα». Η Δράση εφαρμόζεται σε 30 περιοχές, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης, καθώς και σε 7 περιοχές σημαντικών υγροτόπων της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι έχει ήδη εκδοθεί η υπουργική απόφαση που καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο της Δράσης. Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ.

Άλλα Μέτρα

Νέοι αγρότες: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για την προκήρυξη της 2ης πρόσκλησης του υπομέτρου 6.1 «εγκατάσταση νέων γεωργών». Το υπουργείο προχώρησε το καλοκαίρι στην προδημοσίευση της νέας πρόσκλησης, που αφορά την υποβολή αιτήσεων στήριξης και φακέλων υποψηφιότητας προς ένταξη στο πρόγραμμα «εγκατάσταση νέων γεωργών» για το έτος 2017 στις περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδος, στις οποίες κατά την πρώτη πρόσκληση δεν υπήρξε ανταπόκριση και περίσσεψαν πόροι, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Οργανώσεις παραγωγών: Εν τω μεταξύ, θα έχει προκηρυχθεί και το μέτρο 9 «σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών», με δημόσια δαπάνη τα 30 εκατ. ευρώ, περίπου. Στόχος του Μέτρου είναι να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα στους παραγωγούς, ώστε να ενισχυθεί η συσπείρωσή τους μέσω της στενής συνεργασίας τους, στο πλαίσιο λειτουργίας των ομάδων και των οργανώσεων. Σύμφωνα, μάλιστα, με χθεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Βαγγέλη Αποστόλου, η υπουργική απόφαση θα υπογραφεί άμεσα.

Συνεργασία – Καινοτομία: Σε πορεία εφαρμογής μπαίνει σιγά-σιγά και το μέτρο 16 «συνεργασία». Με το Μέτρο αυτό δίνεται η ευκαιρία για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν ενδεικτικά την εφαρμογή νέων, καινοτόμων διεργασιών, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, αλλά και στον τομέα των τροφίμων, όπως, επίσης, στην αναζήτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και πρακτικών παραγωγής που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Η αρχή θα γίνει προς το τέλος Νοέμβρη, με την προκήρυξη του υπομέτρου 16.1-16.2 «ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας». Στο Υπομέτρο αυτό ενισχύονται δύο δράσεις: α) η ίδρυση (δυνητικών) επιχειρησιακών ομάδων των ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας και β) η υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου (project) των επιχειρησιακών ομάδων των ΕΣΚ για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση