Κακοκαιρία «Αθηνά»: Δραματική κατάσταση στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια από τις πλημμύρες (vid)

Δραματική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια καθώς η κακοκαιρία «Αθηνά» χτύπησε την ταλαιπωρημένη περιοχή το βράδυ του Σαββάτου. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα άφησαν πίσω τους τεράστιες καταστροφές στα Βασιλικά του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού και τις περιοχές Αχλάδι, Κοτσικιά και Αγία Άννα στον δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.

Δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει, ενώ το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί σε ορισμένα σημεία.Χρειάστηκε παρέμβαση της Πυροσβεστικής για να απομακρυνθούν άνθρωποι από τα σπίτια τους.

Ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, Δημήτρης Σκοπελίτη υπογράμμισε δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και τα μηχανήματα επιχειρούν να τους καθαρίσουν τα μπάζα. Στις εικόνες που μετέδωσε φαίνονται καθαρά διαλυμένοι δρόμοι, πλατείες. «Το νερό έφτασε στα 2-3 μέτρα. θάλασσα και δρόμοι έχουν γίνει ένα». σημείωσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η πυροσβεστική βοήθησε πολλούς κατοίκους να απεγκλωβιστούν από τα σπίτια τους και τόνισε ότι τα περισσότερα υπόγεια σπιτιών έχουν πλημμυρίσει και τόνισε ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν σημειωθεί στην παραλία του Αχλαδίου και στην Κοτσικιά. Ο ίδιος λαμβάνοντες ως δεδομένο τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου στη Βόρεια Εύβοια τόνισε ότι «τα αντιπλημμυρικά έργα θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει χθες. Πρέπει να γίνουν γρήγορα ενέργειες γιατί αλλιώς θα βλέπουμε συχνά τέτοιες εικόνες». υπογράμμισε.

Ο  πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Οργανισμού, Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» στο OPEN, για τις καταστροφές και τις πλημμύρες στην Βόρεια Εύβοια από την κακοκαιρία «Αθηνά». Ο κ. Λέκκας τόνισε πως «αναμφίβολα είχαμε μια μεγάλη βροχόπτωση στην περιοχή, η οποία προκάλεσε όλα αυτά τα φαινόμενα, αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε και να δούμε τα πράγματα από την αρχή. Ότι χρειάζονται στοχευμένα έργα σε συγκεκριμένες περιοχές, καινοτόμα έργα που θα αποτρέψουν τις πλημμύρες. Θα έπρεπε να γίνουν καινοτόμα έργα, σε πολύ επιλεγμένα σημεία, παρεμβάσεις της κοίτης, εκεί που το δυναμικό διάβρωσης και η βροχή και η μορφολογία και η γεωλογία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των πλημμυρικών φαινομένων».

«Δυστυχώς πήγαμε σε μια ολιστική κατάσταση, που προέβλεπε παρεμβάσεις σε όλη την περιοχή. Δεν μπορούμε να προλάβουμε, δεν έχουμε δυνατότητες να παρέμβουμε σε όλη την περιοχή, πρέπει να παρέμβουμε σε συγκεκριμένα σημεία», συνέχισε.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση