«Πράσινες» επενδύσεις αντί για ορυκτά καύσιμα;

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Την διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΕ όλων των project που συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα, όπως το κάρβουνο και το πετρέλαιο, προτείνει το High-Level Expert Group on Sustainable Finance, που αποτελεί ένα συμβουλευτικό σώμα 20 ειδικών, το οποίο δημιουργήθηκε από την Ευρωπαική Επιτροπή.

Σε μία περίοδο που η Ελλάδα δείχνει ότι θέλει να επιταχύνει την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την τύχη των ρυπογόνων ηλεκτροπαραγωγών μονάδων της ΔΕΗ, οι προτάσεις του συγκεκριμένου οργάνου αποτυπώνουν μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση.

Το High-Level Expert Group on Sustainable Finance, που αποτελείται κυρίως από στελέχη του χρηματοοικονομικού τομέα, εξέδωσε στις 13 Ιουλίου την ενδιάμεση έκθεση του, στην οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, προτείνει απεμπλοκή από τα καταστροφικά για το περιβάλλον ορυκτά καύσιμα και εμπλοκή σχεδόν αποκλειστικά στις «καθαρές», «πράσινες» ενέργειες.

Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση και με αφορμή την επικείμενη αναθεώρηση του κοινοτικού προυπολογισμού, το συγκεκριμένο γκρουπ ειδικών υποδεικνύει πως είναι μία θαυμάσια ευκαιρία να αυξηθούν οι επενδύσεις σε «καθαρές» τεχνολογίες και να εξαιρεθούν από την χρηματοδότηση τα ορυκτά καύσιμα και άλλα μη βιώσιμα project.

Εκτός από τις «πράσινες» ενέργειες, επισημαίνεται πως κονδύλια απαιτείται να κατευθυνθούν και προς δράσεις εξοικονόμησης και ορθότερης διαχείρισης των ενεργειακών πόρων.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του συγκεκριμένου οργάνου, Christian Thimann, επισήμανε πως ίσως χρειάζεται να προβλεφθούν κάποιες «ποινές» για στοιχεία ενεργητικού, τα οποία βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, καθώς οι επενδυτές πλέον κατευθύνονται προς επενδυτικά χαρτοφυλάκια, που αποτελούνται από επενδύσεις «πράσινης» ενέργειας.

Βέβαια ο ίδιος παραδέχτηκε πως οι κανόνες που διέπουν τις επενδύσεις του χρηματοοικονομικού τομέα δεν μπορούν να «στρίψουν» μονομιάς προς την αειφορία, αλλά τουλάχιστον μπορούν να αναγνωριστούν οι αλλαγές που απαιτούνται.

Εκτός από την ανακατεύθυνση των επενδύσεων προς την αειφορία, η έκθεση αντιμετωπίζει και το πως θα γίνει αυτό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πολύ πιεστικά προβλήματα της ανεργίας, των αυξανόμενων κοινωνικών αποκλίσεων, των χαμηλών συντάξεων κα.

Να σημειωθεί ότι απαιτούνται επενδύσεις περίπου 180 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, προκειμένου να γίνουν πραγματικότητα οι αισιόδοξοι ενεργειακοί και κλιματικοί στόχοι της ΕΕ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση