Πράσινο κτήριο γίνεται το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

του Νίκου Αβουκάτου

Τις πράσινες πρωτοβουλίες και τις δράσεις του ΥΜΑΘ, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, παρουσίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, ανακοινώνοντας ότι το κτήριο πρόκειται να γίνει βιοκλιματικό.

Όπως είπε ο κ. Καράογλου, το κτήριο κατασκευάστηκε από Ιταλό αρχιτέκτονα το 1892, με βιοκλιματικούς όρους αλλά εκείνης της εποχής, καθώς περιόριζε την ενεργειακή σπατάλη.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου θα γίνει μέσω του έργου BENEFIT, με στόχο να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση και να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων. Έχει ήδη υποβληθεί το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου καθώς και τεχνικοοικονομική ανάλυση για τη διερεύνηση αποδοτικότερων σεναρίων για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου.

Με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις το κτήριο θα αναβαθμιστεί κατά 2 κατηγορίες ενεργειακής κατάταξης, με άμεσα οφέλη τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών ρύπων και τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Το έργο, συνολικού κόστους 475.000 ευρώ, περιλαμβάνει την αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού, αντικατάσταση φωτιστικών και λαμπτήρων, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης μέσω αυτοματισμών και για την αναβάθμιση του συστήματος ψύξης με την αντικατάσταση μεμονωμένων μονάδων κλιματισμού και την εγκατάσταση πολυδιαιρουμένου συστήματος ψύξης και θέρμανσης. Υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg με τίτλο «Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση: Επίδειξη σε δημόσια κτήρια».

«Οραματιζόμαστε ένα φιλικό στο περιβάλλον, "πράσινο" κτήριο, στην καρδιά της πόλης», τόνισε ο κ. Καράογλου και αναφέρθηκε στην ανάγκη της ευαισθητοποίησης του κοινού για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ υπογράμμισε ότι προτεραιότητα για κάθε κοινωνία είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας.

Ειδικές συσκέψεις για το έντομο-φονιά στο Σέιχ Σου και Κορώνεια

Τέλος, στάθηκε και σε δύο περιβαλλοντικές πληγές της Θεσσαλονίκης, την επιδρομή του φλοιοφάγου εντόμου στο Σέιχ Σου, αλλά και στην τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η λίμνη Κορώνεια.

«Οφείλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες για τη διάσωση και αποκατάσταση του δάσους», είπε ο υφυπουργός και τόνισε πως θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη, με την παρουσία του γενικού γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνου Αραβώση, γεωπόνων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως είπε, άλλη μία ειδική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε ό,τι αφορά τη λίμνη Κορώνεια και την αποκατάστασή της, με τη συμμετοχή πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση