Ρεκόρ ανακύκλωσης ρούχων, παπουτσιών και λευκών ειδών στην Κέρκυρα (φωτο)

Συνολικά 37 τόνοι ρουχισμού, υποδημάτων και λευκών ειδών από τους τρεις δήμους της Κέρκυρας ανακυκλώθηκαν το χρονικό διάστημα Μάιος- Δεκέμβριος 2021. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του προέδρου της ΚΟΙΝΣΕΠ "Όλοι μαζί για το Περιβάλλον της Κέρκυρας" του Σπύρου Νεράτζη, οι μισές περίπου ποσότητες, δηλαδή οι 16 τόνοι, προήλθαν μόνον από τον δήμο Βόρειας Κέρκυρας, που αντιστοιχούν στο 43% της συνολικής ποσότητας.

Διαβάστε - Κέρκυρα: Πώς μια χούφτα άνθρωποι έφτιαξαν μια υποδειγματική «οικογένεια ανακύκλωσης» (φωτο)

Το νησί από το 2019 έχει τρεις δήμους. Τη Βόρεια Κέρκυρα, την Κεντρική Κέρκυρα και τα Διαπόντια και τη Νότια Κέρκυρα.

«Η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση είναι βασικοί πυλώνες της κυκλικής οικονομίας. Η συμμετοχή όλων είναι βασική προϋπόθεση για ένα καθαρό περιβάλλον, με καθοριστική και αποτελεσματική συμβολή στη μείωση του κόστους αποκομιδής και της μεταφοράς των απορριμμάτων», επισήμανε η αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Δημοσίων Σχέσεων Σπυριδούλα Κόκκαλη.

Την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η τελευταία παράδοση ανακυκλώσιμων ρούχων για το 2021, βάρους 1,5 τόνων. Η δράση δήμου υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ.

«Το 2021 ήταν η 3η χρονιά δραστηριοποίησής μας με την ανακύκλωση ειδών ένδυσης και υπόδησης. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμπολίτες μας για τη συμμετοχή τους και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν. Περίπου 46.000 κιλά αποβλήτων καταφέραμε να μην καταλήξουν στον ΧΥΤΑ της Πάλαιρου», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΟΙΝΣΕΠ.

Να σημειωθεί ότι στο μεγάλο ποσοστό ανακύκλωσης δεν συμπεριλαμβάνεται η ποσότητα των ρούχων που προωθεί ο δήμος Βόρειας Κέρκυρας μέσω των Γωνιών Ανακύκλωσης της Αχαράβης και του Αρίλλα προς επαναχρησιμοποίηση δωρεάν στους δημότες μας.

Σημεία που γίνεται συγκέντρωση ρούχων:

  • Γωνία ανακύκλωσης Αχαράβης
  • Γωνιά ανακύκλωσης Κασσιώπης
  • ΚΕΠ Αγρού
  • Πλατεία Δημαρχείου Αχαράβης στον ειδικό κάδο.
  • Γωνιά Ανακύκλωσης Αρίλλα
  • Γωνιά ανακύκλωσης Χωρεπισκόπων.
  • Μικρό Πράσινο Σημείο στις Σινιές
  • Γωνιά Ανακύκλωσης Δάφνης

Τα τρία οφέλη της ανακύκλωσης ρούχων

α) Οικονομικά ( Τέλος ταφής 20 ευρώ + κόστος μεταφοράς και εναπόθεσης σε ΧΥΤΑ Παλαίρου 180 ευρώ+ κόστος συμμετοχής σε ΦΟΔΣΑ 25 ευρώ + κόστος αποκομιδής 65 ευρώ = 290 ευρώ ανά τόνο)

β) περιβαλλοντικά (η βιομηχανία ρούχων είναι η 2η μεγαλύτερη μολυσματική βιομηχανία μετά την βιομηχανία πετρελαίου και λόγω καταναλωτισμού ο μέσος άνθρωπος αγοράζει 60% περισσότερα ρούχα από πριν 15 χρόνια , γιγάντιες δηλαδή εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, εντατική χρήση νερού και πηγών ενέργειας κ.α, και 8000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται για τις πρώτες ύλες στις καλλιέργειες βάμβακος

γ) κοινωνικά (η επαναχρησιμοποίηση ρούχων οφέλη τις ευπαθείς ομάδες προμηθεύοντάς τους με ρούχα και παπούτσια που δεν μπορούν να αγοράσουν και σε μια άλλη διάσταση αποτρέπεται η εκμετάλλευση ανθρώπων που εργάζονται στην βιομηχανία ρούχων που πληρώνονται με ψίχουλα.)

«Όσα ρούχα είναι σε καλή κατάσταση τα δίνουμε δωρεάν στους δημότες. Όσα είναι κατεστραμμένα καταλήγουν στην ανακύκλωση. Ουσιαστικά το ποσοστό μας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν τα δίναμε όλα για ανακύκλωση», υπογράμμισε η κ. Κόκκαλη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση