Σημαντική μείωση των εκπομπών CO2 στην Ελλάδα το 2015

Οι εκπομπές CO2 από την κατανάλωση ενέργειας μειώθηκαν στην Ελλάδα κατά 5% το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Στο σύνολο της ΕΕ, πάντως, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία εκτιμά ότι αυξήθηκαν κατά 0,7%. Οι εκπομπές από την Ελλάδα αντιστοιχούν στο 2,2% των συνολικών εκπομπών της ΕΕ.

Η υψηλότερη μείωση σημειώθηκε σε Μάλτα (26,9%) και Εσθονία (16%), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση σε Σλοβακία (9,5%) και Πορτογαλία (8,6%).

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την παγκόσμια υπερθέρμανση και αποτελούν το 80% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ. Επηρεάζονται από παράγοντες όπως οι κλιματικές συνθήκες, η οικονομική ανάπτυξη, το μέγεθος του πληθυσμού, τις δραστηριότητες στις μεταφορές και τη βιομηχανία.

Επίσης, όπως διευκρινίζει η Eurostat, σημαντικό ρόλο παίζουν οι εισαγωγές και εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων: εάν για παράδειγμα μία χώρα εισάγει κάρβουνο αυτό οδηγεί σε αύξηση των εκπομπών, ενώ αν εισάγει ηλεκτρική ενέργεια δεν έχει άμεση επίπτωση, καθώς αυτές θα υπολογιστούν για τη χώρα που έκανε τις εξαγωγές.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση