Σοβαρός κίνδυνος εξαφάνισης των κοραλλιών της Μεσογείου

Πάνω από το 13% των υδρόβιων οργανισμών της Μεσογείου στους οποίους περιλαμβάνονται οι θαλάσσιες ανεμώνες, οι θαλάσσιες πένες καθώς και τα κοράλλια απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Συνδέσμου για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) του Κόκκινου Καταλόγου Ανθόζωων.  Η έκθεση προτείνει την άμεση λήψη  μέτρων διατήρησης τους , συμπεριλαμβανομένων βιώσιμων αλιευτικών πρακτικών για την προστασία αυτών των ειδών.

Τα ανθόζωα, δηλαδή τα "λουλούδια-ζώα", περιλαμβάνουν περίπου 212 είδη σκληρών και μαλακών κοραλλιών, μαύρων κοραλλιών, ανεμώνων. Πολλά κοράλλια και άλλα είδη τους διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο ως βιο-κατασκευαστές, δημιουργώντας οικοτόπους που λειτουργούν ως καταφύγιο για πολλούς άλλους οργανισμούς.«Τα κοραλλιογενή δάση της Γοργονίας και τα μαύρα κοράλλια αποτελούν μια από τις πιο εμβληματικές θαλάσσιες κοινότητες της Μεσογείου τόσο σε ρηχά και βαθιά νερά, λόγω της μεγάλης πολυμορφίας και πολυπλοκότητάς τους. Η διατήρησή τους είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας που φιλοξενούν » αναφέρει η Μάρτζια Μπο από το Πανεπιστήμιο της Γένοβα.

Το κοράλλι μπαμπού(Isidella elongata) είναι από τα μεγαλύτερα ζωντανά είδη στη Μεσόγειο. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται υπό κρίσιμο κίνδυνο, την υψηλότερη κατηγορία κινδύνου εξαφάνισης στον κόκκινο κατάλογο των απειλούμενων ειδών της IUCN. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Μεσογείου που πραγματοποίησε την αξιολόγηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα κατάλληλα μέτρα διατήρησης των οικοτόπων για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των τοπικών ειδών και της ικανότητάς τους να ανακάμψουν, μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση διατήρησης αυτών των πολύτιμων ειδών.

Επιπλέον η έκθεση συνιστά επείγοντα μέτρα διατήρησης του φυσικού κεφαλαίου στην περιοχή της Μεσογείου, ενισχύοντας την εθνική και διεθνή νομική προστασία των απειλούμενων ειδών, επιβάλλοντας αλιευτικούς περιορισμούς, προσδιορίζοντας εργαλεία για τη μείωση των παρεμπιπτόντων ειδών και βελτιώνοντας τη γνώση των απειλούμενων και λιγότερο γνωστών ειδών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση