Συνέδριο GAIA: Περισσότερη παραγωγή με λιγότερους πόρους μέσω της ευφυούς γεωργίας

του Νίκου Αβουκάτου

Πώς μπορούμε να κάνουμε τη γεωργία αποδοτική, οικονομική και, ταυτόχρονα, περιβαλλοντικά ωφέλιμη; Σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα δόθηκαν κατατοπιστικές απαντήσεις στις συνεδρίες περί ευφυούς γεωργίας του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της GAIA Επιχειρείν, με θέμα την «Καινοτομία & γνώση στον πρωτογενή τομέα: Απελευθερώνοντας τη δυναμική της υπαίθρου», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη. Χορηγός επικοινωνίας είναι η Greenagenda.gr.

Ο δείκτης αειφορικότητας των καλλιεργειών είναι η επομένη πρόκληση για την Ευρώπη και ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται να διαθέτει τη γνώση για την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για τη λήψη των σωστών αποφάσεων. Στο πλαίσιο της προσυνεδριακής διαδικασίας, γεωργοί, γεωπόνοι και φοιτητές παρακολούθησαν την ενότητα για την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας.

Τα επιτυχημένα μοντέλα τους, με ψηφιακές εφαρμογές, παρουσίασαν οι υπεύθυνοι που ασχολούνται με την αξιοποίηση της έξυπνης γεωργίας στη Γαλλία, τη Γερμανία την Ιταλία και την Ελλάδα. Οι ψηφιακές πλατφόρμες τους βρίσκουν εφαρμογή σε αμπελοκαλλιέργειες, ελαιοκαλλιέργειες, δημητριακά αλλά και στη γαλακτοπαραγωγή. «Ο αγρότης θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή του με βάση της αρχές της αειφορίας, μέσω της αξιοποίησης της γεωργίας ακριβείας», συμφώνησαν οι ομιλητές.

Ενδεικτικά, στη Γαλλία, το in vivo agriculture αποτελεί ένα λογισμικό στήριξης των αγροτών, ένα ψηφιακό σχέδιο - χρήσιμο εργαλείο για τους καλλιεργητές και τους συνεταιρισμούς. «Με αυτό συμβάλλουμε στη βελτίωση των συνθηκών στο χωράφι, με εξοικονόμηση του κόστους για τον αγρότη, αποδοτική παράγωγη και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Οι αγρότες χρειάζεται να προσαρμόσουν τον εξοπλισμό τους στη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία. Κατά τη διάρκεια του έτους προτείνουμε διάφορα εργαλεία και στο τέλος αξιολογούμε τα αποτελέσματα. Ήδη στη Γαλλία 20 συνεταιρισμοί χρησιμοποιούν τα διαγνωστικά μας», επισήμανε η Κάρολ Ρόκα, υπεύθυνη δικτύου ψηφιακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων Fermes Leader IN VIVO.

Από τη Γερμανία, ο Ρολφ Κλάους Χερμπέρτ, υπεύθυνος Μάρκετινγκ και Πωλήσεων της 365 FarmNet, εξήγησε την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας στη χώρα του και τόνισε ότι η επόμενη ημέρα ανήκει στον «ψηφιακό» αγρότη, για αυτό και η ΕΕ έχει ξεκινήσει την ψηφιοποίηση στη γεωργία.

«Πρέπει να εξηγήσουμε ποια είναι η πρόκληση και γι' αυτό χρειάζεται να δώσουμε τη γνώση μας για την ευφυή γεωργία προς όφελος του περιβάλλοντος και του αγρότη. Έτσι, ξεκινήσαμε μια νέα γενιά λογισμικού, τη 365 farm Net, με την οποία ο αγρότης ενώ είναι σε κίνηση λαμβάνει τεκμηρίωση και βέβαια απαντήσεις και αναφορές από τον εξοπλισμό του με αυτοματοποιημένο τρόπο, μέσω δικτύωσης, αισθητήρων, drones και δορυφόρων».

Από την Ιταλία, ο Πιερ Λουίτζι Μερίτσι, πρόεδρος της HORTA, μιας ψηφιακής ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Πιατσέντζα. «Όραμά μας είναι να παρέχουμε εργαλεία, συμβουλές και πληροφόρηση με τη βοήθεια καθηγητών πανεπιστημίων του αγροδιατροφικου τομέα. Χρειάζεται να αλλάξουμε την προσέγγιση, δίνοντας στους αγρότες πληροφορίες με απλό τρόπο, με μια προσέγγιση φιλική προς τον χρήστη του λογισμικού, όπως για την αντιμετώπιση των ζιζανίων στο χωράφι και την τρέχουσα κατάσταση της καλλιέργειας, με αναλυτικές λεπτομέρειες. Παρέχουμε υπηρεσίες σε αγρότες και επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα σύμφωνα με τις αρχές τις αειφορίας», είπε και πρόσθεσε πως «με τη συνεργασία μας με την Barilla κάνουμε εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας σε 50.000 εκτάρια για την παραγωγή δημητριακών σε κάθε χωράφι και λαμβάνουμε αποφάσεις που σχετίζονται με την ποσότητα του λιπάσματος, την άρδευση κ.α.».

«Για να προβούμε σε ευφυή καλλιέργεια, χρειαζόμαστε να έχουμε σωστά δεδομένα, να αξιοποιείται στο έπακρο η τεχνολογία», τόνισε, από την πλευρά του, ο Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, πρόεδρος της NEUROPUBLIC, που συνεργάζεται με τη GAIA Επιχειρείν. Αναφερόμενος στη διετή εφαρμογή της υπηρεσίας ευφυούς γεωργίας Gaia Sense, παρουσίασε τα σημαντικά της αποτελέσματα, με αφορμή την ολοκλήρωση της δεύτερης καλλιεργητικής περιόδου σε δέκα διαφορετικές καλλιέργειες 100 παραγωγών σε όλη την επικράτεια.

«Στη δική μας προσέγγιση δεν γίνεται μόνο αναφορά στα μηχανήματα, αλλά κυρίως στον άνθρωπο. Με έργα ευφυούς γεωργίας ολοκληρώθηκε φέτος η δεύτερη καλλιεργητική περίοδος και δημιουργήσαμε την τεχνολογική υποδομή με σταθμούς, σύστημα επεξεργασίας και λογισμικά που παρέχουμε σε γεωπόνους», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος της 7Grapes, τόνισε ότι είναι σημαντική η υπηρεσία που προσφέρει η GAIA στον Έλληνα αγρότη. Μιλώντας για τη χρήση της ευφυούς γεωργίας, εξήγησε πώς ελέγχονται οι καλλιέργειες με τις ψηφιακές εφαρμογές, τα application, τις πλατφόρμες και με την επιτυχημένη εφαρμογή της Gaia Sense.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση