Συναγερμός για την τήξη των πάγων της Αρκτικής

Η δραματική συρρίκνωση του πάγου στο Βόρειο Πόλο από την αύξηση της θερμοκρασίας ανησυχεί τους επιστήμονες.

Tα επίπεδα του θαλάσσιου πάγου του Αρκτικού Ωκεανού βρίσκονται περίπου ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από το μέσο όρο τους για αυτή την εποχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των Ηνωμένων Πολιτειών (NSIDC).

Η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί στην τήξη των πάγων της Αρκτικής, γεγονός που αφήνει πίσω σκούρο νερό που απορροφά περισσότερη θερμότητα από τον ήλιο από ό,τι ο λευκός πάγος, θερμαίνοντας έτσι τον ωκεανό ακόμη περισσότερο.

«Ο μέσος όρος για το Μάιο 2016 είναι κάτι περισσότερο από ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από αυτόν που παρατηρήθηκε τον Μάιο του 2012, τη χρονιά που μέχρι τώρα διατηρούσε το ρεκόρ», αναφέρει η έκθεση του NSIDC.

Ο θαλάσσιος πάγος είναι παγωμένο νερό των ωκεανών που λιώνει κάθε καλοκαίρι και επαναψύχεται  κάθε χειμώνα. Φτάνει τη μεγαλύτερη έκτασή του το Μάρτιο κάθε έτους και τη χαμηλότερη τον Σεπτέμβριο. Το ιστορικό χαμηλό έως τώρα ήταν τον Σεπτέμβριο του 2012, με τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να αναμένεται να θέσει νέο ρεκόρ.

Η μέση απώλεια πάγου κατά τη διάρκεια του Μαΐου ήταν 61.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά ημέρα. Αυτός ο ρυθμός είναι ταχύτερος από τα 46.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανά ημέρα, το μέσο ρυθμό μείωσης για το διάστημα 1981-2010.

Τα δορυφορικά δεδομένα υποστηρίζονται από άλλες μετρήσεις και παρατηρήσεις, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Δεν έχουμε δει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο», δήλωσε ο διευθυντής του NSIDC Μαρκ Σερέζε και πρόσθεσε ότι οι ρυθμοί τήξης είχαν ξεκάθαρα επιταχυνθεί σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη από τα ανθρωπογενή αέρια του θερμοκηπίου.

.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση