Σύμφωνο συνεργασίας Ελβετίας –Ελλάδος σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 26 Μαρτίου, στην Βέρνη, με την Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελβετίας, Doris Leuthard, με την οποία υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας. Επιπλέον, επισκέφθηκε μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών. Στόχος είναι να προωθηθεί μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και υλοποίηση επενδύσεων.

 Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τις συναντήσεις έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με την Υπουργό Περιβάλλοντος, Μεταφορών, Ενέργειας και Επικοινωνιών της Ελβετίας, κ. Doris Leuthard, υπογράψαμε σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας σε θέματα ενεργειακής πολιτικής μεταξύ των δύο χωρών μας.

Η Ελβετία είναι μια χώρα που σήμερα αλλάζει επίσης την ενεργειακή της πολιτική, επιχειρεί την προώθησης της εξοικονόμησης, αλλά και την εισαγωγή καθαρής από άνθρακα ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει ευρύ πεδίο ανάπτυξης συνεργασιών τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Με την Υπουργό εστιάσαμε ειδικότερα στην Ελληνικό Πρόγραμμα "Ήλιος" για το οποίο υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την ελβετική πλευρά για την υλοποίησή του.
Συζητήσαμε επίσης τις εξελίξεις στο θέμα των αγωγών φυσικού αερίου, ιδιαίτερα του Νοτίου Διαδρόμου, αλλά και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή μας.
Τέλος, με δεδομένο ότι και οι δύο χώρες έχουμε αναπτύξει και υλοποιούμε ευρείας κλίμακας προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε στενότερη συνεργασία και στον τομέα αυτό.

Η προσπάθεια της Ελλάδας για την ανάταξη της οικονομίας της αναγνωρίζεται. Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται σταδιακά και βλέπουμε το ενδιαφέρον τόσο των κυβερνήσεων όσο και των ιδιωτών για την χώρα μας να επανέρχεται. Το ενδιαφέρον αυτό επιβεβαιώθηκε και στο πλαίσιο επαφών με εκπροσώπους Ελβετικών επιχειρήσεων που οργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Μεταφορών, Ενέργειας και Επικοινωνιών, οι οποίες είτε ήδη δραστηριοποιούνται στην χώρα μας στον τομέα της ενέργειας είτε ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα”.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!