Τέσσερις ημέρες για την αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δρόμους

Τέσσερις μέρες θα απαιτηθούν για να μαζευτούν, υπό συνθήκες καύσωνα, οι τόνοι σκουπιδιών από τους δρόμους των Αθηνών και του Πειραιώς ενώ ακόμη περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να απολυμανθούν (φωτογραφία) πολλά σημεία στην πόλη. Χθες η ΠΟΕ - ΟΤΑ αποφάσισε τη λήξη της απεργίας, ενώ άμεσα προχωρεί η επαναπρόσληψη των συμβασιούχων μέσω νέων συμβάσεων.

Θα απαιτηθούν αρκετές ημέρες για να καθαρίσει η πόλη της Αθήνας μετά τη λήξη της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα, που αποφάσισε χθες το απόγευμα η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε. Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση δεν είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή, ενώ και η συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία της ομοσπονδίας και η πορεία στη συνέχεια προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου δεν συγκέντρωσαν τον αναμενόμενο αριθμό εργαζομένων, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της ΛΑΕ πρότειναν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ωστόσο, τελικά επικράτησε η πρόταση για διακοπή των κινητοποιήσεων του προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκου Τράκα. Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αποστείλει άμεσα εγκύκλιο για την εφαρμογή της τροπολογίας που ψηφίστηκε την προηγούμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», η εγκύκλιος θα καθορίζει ότι οι δήμοι που έχουν ήδη καταθέσει αιτήματα για την πρόσληψη μονίμων εργαζομένων στην καθαριότητα (π.χ. ο Δήμος Αθηναίων έχει καταθέσει αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών από τον Φεβρουάριο του 2017 για την πρόσληψη 404 μονίμων υπαλλήλων στην καθαριότητα) μπορούν αμέσως να προχωρήσουν σε νέες συμβάσεις με τους συμβασιούχους που διαθέτουν έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ. Οσοι δήμοι δεν έχουν υποβάλει αιτήματα για προσλήψεις εργαζομένων πρέπει να το πραγματοποιήσουν άμεσα ώστε να μπορέσουν και αυτοί να υπογράψουν νέες συμβάσεις. Αδιευκρίνιστο πάντως παραμένει τι θα συμβεί εφόσον οι δήμοι ζητήσουν λιγότερους μόνιμους υπαλλήλους από το σύνολο των 6.150 συμβασιούχων που τώρα απασχολούν.

«Υστερα από 11 ημέρες κινητοποιήσεων θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις ημέρες για να μαζευτούν οι τόνοι απορριμμάτων που βρίσκονται στους δρόμους της πόλης, ενώ περισσότερες ημέρες θα απαιτηθούν για να πλυθούν με απορρυπαντικά και φάρμακα απολύμανσης πολλά σημεία στην πόλη», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας στην εφημερίδα. Οπως τονίζει, οι εργαζόμενοι έχουν εντολή να απομακρύνουν άμεσα τα σκουπίδια που βρίσκονται σε αποσύνθεση και μυρίζουν άσχημα, καθώς, λόγω του καύσωνα, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εκτός από αφόρητη είναι και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. «Τα ογκώδη αντικείμενα», τα οποία για ανεξήγητους λόγους πολλοί αποφάσισαν να κατεβάσουν στον δρόμο ακριβώς τις ημέρες της απεργίας, «θα μαζευτούν τις επόμενες ημέρες. Η υγεία των πολιτών δεν απειλείται από τον καναπέ», προσθέτει.

Το χρονικό διάστημα για την αποκομιδή των απορριμμάτων σε πολλούς δήμους της Αττικής αναγκαστικά θα επιμηκυνθεί λόγω της μεγάλης αναμονής που θα υπάρχει στον ΧΥΤΑ Λιοσίων για το άδειασμα των απορριμματοφόρων.

Στη Θεσσαλονίκη

Ταυτόχρονα στον Δήμο Θεσσαλονίκης οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καθαριότητας είναι περισσότεροι από τους μόνιμους, περίπου 700 άτομα. Ορισμένοι από αυτούς, οι οποίοι πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, «αξιοποιώντας» τη δυνατότητα που έδωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ στα τοπικά σωματεία να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων στην περιοχή τους, δεν βγήκαν άμεσα για την αποκομιδή. Ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, πάντως, εκτιμά ότι η πόλη θα έχει «συνέλθει» το βράδυ της Κυριακής, με εξαίρεση ίσως κάποια σημεία σε στενούς δρόμους όπου η αποκομιδή πρέπει να γίνει με μικρά απορριμματοφόρα.

Την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για λύση της απεργίας χαιρέτισε με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) Γιώργος Πατούλης. «Οι εργαζόμενοι έδειξαν υπεύθυνη στάση προτάσσοντας τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να καθαριστούν οι πόλεις μας από τους τόνους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευθεί. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενωμένη θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, όπως έκανε όλο το τελευταίο διάστημα», τόνισε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση