Τεράστιο έργο οδοφωτισμού με Led στην Έδεσσα

του Νίκου Αβουκάτου

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση του παλαιού δικτύου οδοφωτισμού με νέα φωτιστικά σώματα και με λαμπτήρες τεχνολογίας τύπου led σε όλον τον δήμο Έδεσσας. Το έργο αφορά 4.490 φωτιστικά σώματα στους δρόμους της πόλης και όλων των χωριών.

Με την εξοικονόμηση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος να ανέρχεται σε περίπου 40%, υπολογίζεται ότι θα έχει γίνει η απόσβεση της συγκεκριμένης επένδυσης σε διάρκεια τεσσάρων ετών.

Το θέμα του οδοφωτισμού έχει ιδιαίτερη σημασία για τον δήμο Έδεσσας διότι είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς κατανάλωσης ενέργειας και δημιουργεί μεγάλα λειτουργικά κόστη.

«Έχοντας ως στρατηγικό στόχο να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας κάνουμε μία σημαντική προσπάθεια με την αντικατάσταση των λαμπτήρων φωτισμού στους δρόμους. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχουμε τον περιορισμό της καταναλισκόμενης ενέργειας. Από τη μία μεριά, συμβάλλουμε στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και για να πλησιάσουμε τον στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά 20% μέχρι το 2020, όπως έχουμε δεσμευτεί στο πλαίσιο του Συμφώνου των δημάρχων, ενώ, από την άλλη, μειώνουμε κατά πολύ τα λειτουργικά μας κόστη» επισήμανε ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου.

Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε ο δήμος Έδεσσας, η ετήσια κατανάλωση είναι ιδιαίτερα υψηλή και ανέρχεται 141,4 kWh/κάτοικο, την ίδια στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται μεταξύ 40 και 80 kWh/κάτοικο.

Σε απόλυτα ποσά, ο δήμος Έδεσσας δαπανά ετησίως πάνω από 600.000 ευρώ για τον φωτισμό των δρόμων της πόλης και των χωριών, ποσό ιδιαίτερα υψηλό.

Τα παραπάνω οικονομικά μεγέθη φανερώνουν ότι ήταν επιβεβλημένος ο εκσυγχρονισμός του δικτύου με την αντικατάσταση των υφιστάμενων λαμπτήρων με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, τύπου led, που καταναλώνουν ασύγκριτα μικρότερες ποσότητες ενέργειας και ταυτόχρονα βελτιώνουν τον δημοτικό φωτισμό.

Ο δήμος Έδεσσας είχε προχωρήσει παλιότερα σε αντικατάσταση λαμπτήρων στο Ριζάρι και σε τμήμα της πόλης, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Πράσινο Ταμείο». Τα αποτελέσματα του προγράμματος αυτού ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, τόσο από την άποψη της εξοικονόμησης ενέργειας και πόρων, όσο και από την άποψη της βελτίωσης του οδοφωτισμού.

«Ο δήμος Έδεσσας μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει σημαντικές δράσεις για την επίτευξη του στόχου για μείωση της ενέργειας, με αντικατάσταση μέρους των λαμπτήρων παλαιάς τεχνολογίας, αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων», σημείωσε ο κ. Γιάννου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση