Τουρκία: Το 90% των δενδρυλλίων από αναδάσωση έχει πεθάνει

Ποσοστό 90% των εκατομμυρίων δενδρυλλίων που φυτεύτηκαν στην Τουρκία στις αρχές Νοεμβρίου, στο πλαίσιο εθνικής εκστρατείας αναδάσωσης, πέθαναν εξαιτίας έλλειψης φροντίδας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ένωσης δασολόγων της χώρας.

Στις 11 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση της Αγκυρας είχε ανακοινώσει τη φύτευση 11 εκατομμυρίων δενδρυλλίων από εθελοντές σε 2.000 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δενδροφύτευσης. Δένδρα είχαν φυτέψει συμβολικά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα αναδάσωσης είχε σπάσει το ρεκόρ δενδροφύτευσης σε μία τοποθεσία και σε διάστημα μιας ώρας, με 303.150 δενδρύλλια στην πόλη Τσορούμ (αρχαία Ευχάνεια) της Ανατολίας.

Ερευνα της ένωσης δασολόγων εκτιμά ότι 90% των δένδρων υπέκυψαν εξαιτίας της έλλειψης ποτίσματος. Με τις εκτιμήσεις της ένωσης διαφώνησε, όμως, το υπουργείο Γεωργίας της Τουρκίας, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι 95% από τα δενδρύλλια επέζησαν και αναπτύσσονται κανονικά. «Ακόμη και υπό ιδανικές συνθήκες, το ποσοστό επιτυχίας δενδροφύτευσης δεν ξεπερνά το 65% με 70%.

Το ποσοστό του 95% που αναφέρει το υπουργείο δεν είναι ρεαλιστικό», λέει ο πρόεδρος της ένωσης δασολόγων Σουκρού Ντουρμούς, μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση