Το Κονγκό ανοίγει τα τροπικά δάση του στους υλοτόμους

Η δεύτερη μεγαλύτερη έκταση τροπικού δάσους στον κόσμο, με πάνω από δέκα φορές το μέγεθος της Ελλάδας, βρίσκεται σε κίνδυνο εκτεταμένης υλοτομίας, καθώς η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σχεδιάζει να άρει το μορατόριουμ σχετικά με τη βιομηχανική υλοτομία που έχει θεσπιστεί από το 2002.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εισήγαγε ένα μορατόριουμ σχετικά με την κατανομή των νέων αδειών υλοτομίας το 2002, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο της βιομηχανίας ξυλείας της χώρας, η οποία χαρακτηριζόταν από εκτεταμένη παράνομη υλοτομία και διαφθορά. Η απαγόρευση παρέμεινε για τα περισσότερα από τα τροπικά δάση της χώρας, αν και για περίπου το ένα δέκατο των δασών του Κονγκό δεν ίσχυε το μορατόριουμ.

Πρόσφατα, ο Ρόμπερτ Μποπόλο Μπογκέζα, Υπουργός Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Αειφόρου Ανάπτυξης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, δήλωσε ότι λαμβάνονται μέτρα για να αρθεί η απαγόρευση για τη χορήγηση νέων αδειών βιομηχανικής υλοτομίας, προκειμένου να ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα.

«Το μορατόριουμ για τη χορήγηση νέων αδειών υλοτομίας σε δασικές εκτάσεις, που ορίστηκε το 2002 με υπουργική απόφαση και επιβεβαιώθηκε ξανά το 2005 με προεδρικό διάταγμα, έχει προκαλέσει μια τεράστια μείωση εσόδων για τη χώρα μας. Μέτρα βρίσκονται σε εξέλιξη από την κυβέρνηση προκειμένου να αρθεί το μέτρο», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου.

Κατά την περσινή σύνοδο κορυφής του Παρισιού για το κλίμα, το Κονγκό είχε τονίσει το ρόλο των δασών στην εθνική δέσμευσή του προς την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα η κυβέρνηση του Κονγκό δεσμεύθηκε επίσης να φυτεύσει δέντρα σε τρία εκατομμύρια στρέμματα έως το 2025.

Οι πρόσφατες εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν το προτεινόμενο σχέδιο για τη διατήρηση του τροπικού δάσους του λεκανοπεδίου του Κονγκό, που υποστηρίζεται οικονομικά από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση