Επιτυχημένος ο πρώτος σταθμός συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων στην Αντίπαρο (vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Ικανοποίηση έχει προκαλέσει στους ανθρώπους της Aegean Rebreath και του Cyclades Preservation Fund ο ιδανικός τρόπος λειτουργίας του σταθμού συλλογής των θαλάσσιων απορριμμάτων στην Αντίπαρο. H Αντίπαρος αλλάζει προσέγγιση και δίνει το καλό παράδειγμα σε όλα τα νησιά που αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα στη διαχείριση των αποβλήτων τους.

«Ο σταθμός συλλογής των θαλάσσιων απορριμμάτων φιλοδοξεί να αλλάξει την τοπική κουλτούρα. Η ιδέα της εγκατάστασης του σταθμού αν και είχε βραβευτεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είχε εφαρμοστεί πριν πρακτικά και οι τοπικοί φορείς προσέγγιζαν το εγχείρημα αυτό με σημαντικές αμφιβολίες. Μετά από μερικούς μήνες ζυμώσεων, επισκέψεων, ενημερωτικών δράσεων και αφού ξεπεράστηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες πλέον λειτουργεί με ικανοποιητικά αποτελέσματα ο πρώτος σταθμός θαλάσσιων απορριμμάτων», λέει στη Greenagenda.gr η Αντιγόνη Κουτέρη, συντονίστρια της οργάνωσης Aegean Rebreath.

Από την αρχή υπήρχαν τα σημαντικά προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, της έλλειψης πόρων και της νοοτροπίας της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την ανακύκλωση. Για αυτό άλλωστε και η κατασκευή του σταθμού βασίστηκε στην εθελοντική προσφορά. Παράλληλα με αυτά τα προβλήματα, όμως, σημαντικές προσπάθειες έγιναν για τη δημιουργία ενός δικτύου τοπικών εταίρων που θα μπορούσαν να στηρίξουν και να κατανοήσουν τον υποσχόμενο ρόλο αυτού του εγχειρήματος.

Ο σύλλογος αλιέων του νησιού των Κυκλάδων έχει αγκαλιάσει και συνεχώς ενισχύει την προσπάθεια αυτή. Από την πλευρά του, ο δήμος διασφαλίζει τη σωστή διοχέτευση των υλικών στις μονάδες ανακύκλωσης και το BlueCycle παραλαμβάνει τα αλιευτικά εργαλεία για περαιτέρω αξιοποίηση.

«Αυτό είναι το πρώτο δείγμα πως η τοπική κοινωνία συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια καθώς οι κάδοι του σταθμού έχουν γεμίσει με τα σωστά υλικά. Τα δεδομένα σχετικά με τα υλικά και τις ποσότητες καταχωρούνται στη βάση της Aegean Rebreath. Το πρώτο στοίχημα κερδήθηκε. Σε μία διαδικασία που δεν υπάρχει καν η έννοια του οικονομικού οφέλους, διαφορετικοί φορείς του νησιού συνεργάζονται άψογα και αποτελεσματικά», σημείωσε η κα. Κουτέρη.

Ο αλιευτικός σύλλογος αποδεικνύει πως η προστασία της θάλασσας είναι κοινή υπόθεση. Ο Γιώργης, ο Αρτέμης, και ο Παρασκευάς, απέδειξαν πως ένας σταθμός μπορεί να ενώσει ιδιώτες και φορείς πάνω από οικονομικές απολαβές αλλά και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση