Τρεις θέσεις εργασίας ανά 1 MW βιοενέργειας, κάτω από μία στις άλλες ΑΠΕ

του Νίκου Αβουκάτου

Στην Ευρώπη η παραγωγή βιοενέργειας από καύση βιομάζας ή υποπροϊόντων της, μέχρι σήμερα, έχει δημιουργεί 500.000 θέσεις. Ενδεικτικό της μεγάλης αξίας της είναι ότι ανά 1 MW εγκατεστημένης ισχύος δημιουργούνται τρεις θέσεις εργασίας, όταν στις άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κάτω από μία.

«Η βιοενέργεια αποτελεί ενέργεια βάσης και αποφέρει προστιθέμενη αξία στην τοπική κοινωνία, ενώ με τη διαχείριση των απορριμμάτων συμβάλλει όσο καμία άλλη ΑΠΕ στην κυκλική οικονομία», επισήμανε ο Νίκος Δαμάτης, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ), σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη με θέμα τη Βιοενέργεια στον Αγροτικό και Τουριστικό Τομέα της Ελλάδας, που διοργάνωσε το Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής γερμανικών εταιρειών του κλάδου στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Δαμάτη, η αξιοποίηση της βιοενέργειας από τον αγροτικό τομέα ανοίγει μεγάλες προοπτικές και αυτό διότι υπάρχει αρκετό δυναμικό. Όμως, όπως εξηγεί, «υπάρχει πολύ κακή πρακτική στη χώρα μας καθώς υπάρχει καύση των υπολειμμάτων καλλιεργειών σε ανοιχτές εστίες και αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει οργανωμένη περισυλλογή».

«Με τη συνεργασία εταιρειών, αγροτικών συνεταιρισμών και ενεργειακών κοινοτήτων θα αποκτήσει όλο αυτό το πλέγμα μια λογική ώστε να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο και να αξιοποιούνται τα πάντα», υπογράμμισε ο κ. Δαμάτης και πρόσθεσε ότι εφόσον δημιουργηθούν κατάλληλες εφοδιαστικές αλυσίδες πρόκειται να έχουν μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση (win-win-situation) όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Δυστυχώς στην Ελλάδα το μερίδιο της βιοενέργειας στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ είναι λιγότερο από 3%! Η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων βιοαερίου για το 2017 ήταν 60 MW.

«Υπάρχουν περιθώρια αξιοποίησης της υποτιμημένης βιοενέργειας και με πολλαπλά οφέλη. Δεν έχουμε άλλο χρόνο ούτε την πολυτέλεια να μην κάνουμε ως χώρα γρήγορα τα επόμενα βήματα και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την εκμετάλλευση των αγροτικών αποβλήτων», κατέληξε ο κ. Δαμάτης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση