Υπερυπολογιστής θα μπορεί να προβλέπει μελλοντικούς μουσώνες στην Ινδία

Η ινδική κυβέρνηση θα επενδύσει 60 εκατομμύρια δολάρια το 2016, για την κατασκευή ενός υπερυπολογιστή με έναν μόνο σκοπό, την πρόβλεψη του καιρού.

Με τις ισχυρές βροχοπτώσεις της εποχής των μουσώνων στην Ινδία να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα δύο τρίτα της ετήσιας βροχόπτωσης στη χώρα, από την οποία εξαρτάται σημαντικά η γεωργία, είναι εύκολο να αιτιολογηθεί η επένδυση τέτοιων κεφαλαίων στο έργο. Το σύστημα θα χρησιμοποιεί τρισδιάστατα μοντέλα ώστε να κατανοηθεί καλύτερα πώς αναπτύσσονται οι εποχικές βροχές.

Το σημερινό σύστημα πρόβλεψης του καιρού στην Ινδία εισήχθη για πρώτη φορά υπό βρετανική κυριαρχία, με βάση ένα στατιστικό μοντέλο. Τα ιστορικά στοιχεία συνδυάζονται με δορυφορικά δεδομένα, ραντάρ και πληροφορίες από παρατηρητήρια καιρού. Όπως θα περίμενε κανείς, ενώ το σύστημα αυτό μπορεί να αποκαλύψει γενικές τάσεις, δεν έχει οδηγήσει σε ιδιαίτερα ακριβείς προβλέψεις. Στην πραγματικότητα, το σύστημα απέτυχε να προβλέψει τη μεγάλη ξηρασία του 2009, που κόστισε τη ζωή σε πολλά άτομα.

Οι πιο ακριβείς προβλέψεις των μουσώνων μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την ινδική οικονομία, ενισχύοντας τη γεωργική παραγωγή έως και κατά 15%, και βοηθώντας τους αγρότες να προσδιορίσουν την καλύτερη στιγμή για να σπείρουν τις καλλιέργειές τους. Αυτό το ποσοστό γίνεται πιο σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι η γεωργία αντιπροσωπεύει περίπου το 18% του ΑΕΠ της ανερχόμενης οικονομίας.

Ο νέος υπερυπολογιστής αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί από το επόμενο έτος, και θα είναι δέκα φορές πιο γρήγορος από ό,τι το σημερινό σύστημα, σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Επιστήμης της Γης της Ινδίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση