Φυσικοί φράχτες εναντίον ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Οι δήμοι και οι πολεοδόμοι θα πρέπει να φυτέψουν φυσικούς φράχτες ή συνδυασμούς δένδρων με φράχτες – αντί να βασίζονται αποκλειστικά στα δέντρα – για να μειώσουν αποτελεσματικά την ατμοσφαιρική ρύπανση από τα αυτοκίνητα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Atmospheric Environment», οι ερευνητές από το Global Center for Clean Air Research (GCARE) του Πανεπιστήμου του Surrey, εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο τρεις τύποι πράσινης υποδομής – δέντρα, φυσικοί φράχτες και ένας συνδυασμός δένδρων με φράκτες και θάμνους – επηρέασαν τα επίπεδα συγκέντρωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η μελέτη, σύμφωνα με το Ecozen.gr, χρησιμοποίησε έξι οδικές τοποθεσίες στο Guildford, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως τόπους δοκιμών όπου η πράσινη υποδομή ήταν μεταξύ ενός και δύο μέτρων μακριά από το δρόμο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δρόμοι που είχαν μόνο φυσικούς φράκτες ήταν οι πιο αποτελεσματικοί στη μείωση της έκθεσης στη ρύπανση, μειώνοντας τον μαύρο άνθρακα κατά 63%.

Μόνο οι φράχτες – και ένας συνδυασμός φραχτών και δέντρων – αποτελούν την πιο αποτελεσματική πράσινη υποδομή για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Τα μονοπάτια που έχουν μόνο δέντρα δεν έδειξαν θετική επίδραση στη μείωση της ρύπανσης στο ύψος της αναπνοής (συνήθως μεταξύ 1,5 και 1,7 μ.), καθώς τα δέντρα ήταν υπερβολικά ψηλά ώστε να παρέχει φράγμα φιλτραρίσματος για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση