Φωτοβολταϊκά σε 400 σχολεία της Κύπρου

Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα σχολεία της ελεύθερης Κύπρου ανέλαβε η ΑΗΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Το έργο, το οποίο προβλέπει εγκατάσταση φ/β συστημάτων σε 400 σχολεία με συνολική ισχύ 4MW υπολογίζεται να κοστίσει στην ΑΗΚ €5 εκατ. Τα φ/β συστήματα που θα εγκατασταθούν στα σχολεία θα ικανοποιούν όλες τις ανάγκες των σχολείων σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η διαχείριση του έργου αυτού, σύμφωνα με το energy.reporter.com.cy, θα περιλαμβάνει την ετοιμασία των σχετικών προδιαγραφών, τον προγραμματισμό για τις ανάγκες του κάθε σχολείου και την έκδοση και διαχείριση των διαγωνισμών για την εγκατάσταση των φ/β συστημάτων.

Το έργο αυτό εντάσσεται στην πολιτική της ΑΗΚ υποστηρίζει για διείσδυση των ΑΠΕ ώστε να συμβάλει στην επίτευξη των Εθνικών στόχων.

Σημειώνεται ότι η ΑΗΚ από την ανάπτυξη δικών της έργων ΑΠΕ υποστηρίζει και άλλους Φορείς και Οργανισμούς στην ανάπτυξη δικών τους έργων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ένα ακόμη σημαντικό έργο το οποίο θα υλοποιήσει η ΑΗΚ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πρόκειται για τη δημιουργία του φ/β πάρκου Απόλλων, ισχύος 10MW. Η κοινή πρόταση της ΑΗΚ και του Πανεπιστημίου Κύπρου υποβλήθηκε στις αρμόδιες αρχές για έγκριση και πέρα από τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο να αναπτύξει το έργο με μια εύλογη οικονομική απόδοση, υποστηρίζει το στόχο του για ικανοποίηση των ενεργειακών του αναγκών σχεδόν αποκλειστικά από ΑΠΕ. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται, δημιουργείται το υπόβαθρο για σημαντικά ερευνητικά προγράμματα και ανάπτυξη τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Πέραν των πιο πάνω η ΑΗΚ μελετά και αξιολογεί τους τρόπους με τους οποίους θα υποστηρίξει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κύπρο, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

1 comment

  1. Φαλέκας Γιάννης 15 Ιουλίου, 2017 at 13:54 Απάντηση

    Φωτοβολταϊκά (να τοποθετηθούν) σε όλα τα ”σχολεία” της Ελλάδας … για να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες των σχολείων σε ηλεκτρική ενέργεια … ”γιατί όχι” ?
    Να μια ”ωραία & χρήσιμη κίνηση” που θα μπορούσε να κάνει η … ”ΔΕΗ” (τώρα που έχει μειωθεί και το αντικείμενό της, λόγο ιδιωτών) με το ”Υπουργείο Παιδείας” στη χώρα μας (ας μη τα περιμένουν όλα από τους Δήμους).
    Μπράβο στην Κύπρο !

Αφήστε μια απάντηση