Χαρίζουν μια μέρα από το καλοκαίρι τους για τον Όλυμπο

Μια σημαντική εθελοντική πρωτοβουλία για την προστασία του Ολύμπου ανέλαβε η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας και για φέτος. Οι εθελοντές καλούν όλα τα μέλη τους να καλύψουν τα κενά στο παρατηρητήριο της Πλάκας Λιτοχώρου, δηλαδή να γίνουν οι «φρουροί» του Ολύμπου και της περιοχής, ειδικά αυτή την περίοδο, που ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς αυξάνεται.

«Μια μέρα για το δάσος», τιτλοφορείται η καμπάνια της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, που εξελίσσεται με το μήνυμα: «Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος».

«Φίλες και φίλοι, οι επόμενες ημέρες του καλοκαιριού θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Οι συνήθεις αυγουστιάτικοι άνεμοι, σε συνδυασμό με την ανομβρία και την αύξηση της κυκλοφορίας των παραθεριστών, θα αυξήσουν επικίνδυνα τις πιθανότητες πυρκαγιών ακόμη και στις αστικές περιοχές. Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας καλεί όλα τα μέλη της –ακόμη και αυτά που ήδη έχουν κάνει κάποια βάρδια τη φετινή χρονιά- αλλά και όλους τους πολίτες του νομού, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και να καλύψουν κάποιο από τα εναπομείναντα κενά στο παρατηρητήριο της Πλάκας Λιτοχώρου», αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωσή τους οι συντονιστές της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.

Μάλιστα, λειτουργούν εκτός της Πλάκας Λιτοχώρου άλλα δυο παρατηρητήρια, στους Νέους Πόρους και στην Έλαφο, παρακολουθώντας καθημερινά τις δασικές περιοχές τόσο του Ολύμπου, όσο και των Πιερίων, για την εκδήλωση φαινομένων πυρκαγιάς. Οι εθελοντές παρατηρητές είναι σε άμεση σύνδεση με τις αρμόδιες αρχές (Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κτλ.) προκειμένου να ενημερώσουν άμεσα, μόλις παρατηρήσουν καπνό ή άλλα σημάδια εκδήλωσης πυρκαγιάς, ώστε η επέμβαση για την αποτροπή επέκτασής τους να είναι άμεση.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ) ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2007, λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου και αυτοπροσδιορίζεται ως «μια ανοιχτή κίνηση πολιτών, δεν εξαρτάται από κανένα πολιτικό φορέα και αποτελεί σημείο επαφής υπεύθυνων ανθρώπων, οι οποίοι μέσω της εθελοντικής προσφοράς επιδιώκουν:

-την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος

-την ανάδειξη των οικολογικών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων μέσα από την κοινωνική, οικονομική και την πολιτική τους διάσταση.

Η ιστοσελίδα της ομάδας, με όλες τις πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους είναι: www.otoposmou.gr.

2017080202s

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση