«Όχι» στα αιολικά στην Οίτη με μεγάλη πεζοπορική διαμαρτυρία (φωτο)

Με σύνθημα «Όχι αιολικά στην Οίτη», η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, σε συνεργασία με τους Ορειβατικούς Συλλόγους Λαμίας και Άμφισσας, τον Όμιλο Φίλων του Δάσους και τον Σύλλογο Δρομέων Φθιώτιδας «ΤΡΑΧΙΝΑ», οργάνωσαν χθες πορεία αλληλεγγύης για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση των πέντε αιολικών σταθμών στο βουνό, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν κατατεθεί αιτήσεις για την εγκατάσταση πέντε συνολικά αιολικών σταθμών 37 ανεμογεννητριών, 120μ ύψος η κάθε μια, σε υψόμετρα από 1.700 έως 2.100 μ. Η αίτηση που αφορά στη θέση «Τούρλα – Βλιτοτσούμαρο» με 15 ανεμογεννήτριες, έχει πάρει την έγκριση άδειας παραγωγής και τη θετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και είναι στη φάση της έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Οι άλλες τέσσερις αιτήσεις, που αναφέρονται στις θέσεις Πύργος, Ξεροβούνι (2) και Μακρυράχη, με συνολικά 22 ανεμογεννήτριες, είναι στη φάση της αξιολόγησης των αιτήσεων παραγωγής.

Σύμφωνα με την άποψη των πολιτών που διαμαρτύρονται ''η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Οίτης και στα 2000 μέτρα κακοποιεί το ορεινό τοπίο, υπονομεύει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στα χωριά τους, αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες , η Οίτη, που οι άνθρωποί της σήμερα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για μια ήπια βιώσιμη οικοτουριστική ανάπτυξη, αυτή την ανάπτυξη που με περίσσιο τρόπο δείχνει η πορεία της Παύλιανης'' .

Οι πολίτες που διαμαρτύρονται ζητούν από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση να ακυρώσουν τις αιτήσεις των εταιρειών και ''να μην προχωρήσουν σ’ αυτό το έγκλημα'' όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.

Την αλληλεγγύη του στον αγώνα των τοπικών φορέων εκφράζει με ψήφισμα του και το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας για το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο, την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στην Οίτη και τη μεταφορά του Φορέα Διαχείρισης της Οίτη που ομόφωνα ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις στη συνεδρίαση της 22ας Μαΐου 2020.

Η συμμετοχή, σύμφωνα με το lamiareport, ήταν εντυπωσιακά μεγάλη στην πορεία αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο βουνό του Ηρακλή.

Ανάμεσα στους πολίτες που στήριξαν την εκδήλωση αλλά και υποστηρίζουν τις θέσεις των διοργανωτών για ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη μακριά από «φαραωνικά έργα» το πράσινο αποτύπωμα των οποίων είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με την καταστροφή που επιφέρουν, ήταν περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπέρασε τους 400. Η πορεία ξεκίνησε από το διάσελο της Πάθενας και μέσω της διαδρομής Πάθενα– Αετός – Τούρλα – Βλιτοτσούμαρο ανέβηκαν στις κορυφογραμμές της Οίτης όπου σχεδιάζονται να μπουν οι ανεμογεννήτριες.

Πηγές: Koinignomi, lamiareport

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση