13Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ «EUROPE INBO 2015»

Ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη (στο Mediterranean Palace Hotel, Σαλαμίνος 3 & Καρατάσσου), το 13ο Διεθνές Συνέδριο για τους Υδατικούς Πόρους «EUROPE INBO 2015». Το συνέδριο που στοχεύει στην ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων και την εφαρμογή της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής πολιτικής, φιλοξενείται για πρώτη φορά στη χωρά μας, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Διεθνούς Δικτύου των Οργανισμών Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (Europe International Network of River Basin Organizations – INBO-) με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος &Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων (ΚΕΟΔΥ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Το Συνέδριο λαμβάνει χώρα από την 21η έως και την 23η Οκτωβρίου 2015 και αποτελεί την 13η Γενική Συνέλευση του ΙΝΒΟ, συγκεντρώνοντας εκπροσώπους Οργανισμών Διαχείρισης Υδατικών Πόρων από τα κράτη μέλη του Δικτύου σε διεθνές επίπεδο, Δημόσιων Αρχών από τα κράτη μέλη της ΕΕ, εκπροσώπους από τον Οργανισμό Οικονομικής Σταθερότητας &Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και εμπειρογνώμονες ανεγνωρισμένου κύρους σε εθνικό &διεθνές επίπεδο.

Σχετικά με το συνέδριο, ο Υπουργός Αναπληρωτής Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε:

«Είναι πολλά όσα πρέπει να γίνουν στη χώρα μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων. Δυστυχώς ήταν πολλά όσα έπρεπε να γίνουν τα προηγούμενα χρόνια και άργησαν πολύ. Όμως τώρα τρέχουμε δυναμικά με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και πιστεύουμε βαθιά στην προστασία και στην ορθολογική διαχείριση του πολύτιμου αυτού πόρου. Πέρα όμως από όσα κάνουμε ως κράτος, οφείλουμε να κάνουμε γρήγορα την κοινωνία και τους πολίτες κοινωνούς της προσπάθειας ορθολογικής και αειφόρου διαχείρισης των υδάτων. Είναι πόρος ζωής για το οικοσύστημα αλλά και για τις επόμενες γενιές».

Το Δίκτυο ΙΝΒΟ Ιδρύθηκε το 1994 ως πρωτοβουλία δημόσιων οργανισμών με κοινή στόχευση την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων. Πρόκειται για έναν θεσμό Μη Κυβερνητικού χαρακτήρα ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων, με βασικό προσανατολισμό την ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων και την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των γειτονικών χωρών. Μέχρι σήμερα απαριθμεί 188 Μέλη/Οργανισμούς σε 68 κράτη παγκοσμίως. Η ημερήσια διάταξη του Συνεδρίου περιλαμβάνει τα μείζονα θέματα που συνθέτουν σήμερα την «παγκόσμια ατζέντα» αναφορικά με τους υδατικούς πόρους και ειδικότερα δομείται στους άξονες της κλιματικής αλλαγής, της διαχείρισης των διασυνοριακών λεκανών απορροής ποταμών, της οικονομικής ανάλυσης & ρύθμισης των υπηρεσιών ύδατος, καθώς και του ρόλου των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο, με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών. Το επιστέγασμα της 13ης Γενικής Συνέλευσης του ΙΝΒΟ θα αποτελέσει η ανάληψη της Προεδρίας του Δικτύου από την Ελλάδα, για το επόμενο έτος, κατά την επίσημη τελετή λήξης της εκδήλωσης.

Το συνέδριο υποστηρίζει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΝ, ως επιτελικός φορέας στρατηγικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετέχουν από πλευράς του Υπουργείου ο Υπουργός Αναπληρωτής Γιάννης Τσιρώνης, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων καθ. Ιάκωβος Γκανούλης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!