«SOS» ΕΚΠΕΜΠΕΙ Η NASA ΓΙΑ ΤΟ ΕΛ ΝΙΝΙΟ

Ένα από τα ισχυρότερα «Ελ Νίνιο» καταγράφεται φέτος και όπως προειδοποιεί η NASA, η επίδρασή του θα μπορούσε να είναι τόσο έντονη όσο ήταν και αυτή του 1998, η μέχρι πρότινος δυνατότερη καταγεγραμμένη.

Οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες του Ειρηνικού παρουσιάζουν, σύμφωνα με τη NASA, «εντυπωσιακές ομοιότητες» με τις αντίστοιχες εικόνες τον Δεκέμβριο του 1997, όταν πλησίαζε στην κορύφωσή του το χειρότερο «Ελ Νίνιο» που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το «Ελ Νίνιο» εκδηλώνεται κάθε δύο με επτά χρόνια και διαρκεί από εννέα μήνες έως δύο χρόνια, με την κορύφωση να έρχεται συνήθως το διάστημα από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το «Ελ Νίνιο» ευθύνεται για την καθυστέρηση των μουσώνων, καθυστέρηση που προκάλεσε φονικούς καύσωνες στην Ινδία, και για τις πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και μήνες στην Ινδονησία λόγω ξηρασίας. Ευθύνεται επίσης για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Παραγουάη, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και τη Βραζιλία και την ξηρασία στη Νότια Αφρική.

Συνέπειες

Το περιοδικό αυτό φαινόμενο, που έχει την τάση να ανεβάζει τα επίπεδα των θερμοκρασιών παγκοσμίως, συνέβαλε καθοριστικά ώστε να αναδειχθεί το 2015 ως η θερμότερη χρονιά όλων των εποχών. «Σε πολλές τροπικές χώρες βλέπουμε μεγάλες μειώσεις στις βροχοπτώσεις της τάξης του 20-30%. Η Ινδονησία έχει δει άσχημη ξηρασία, ενώ οι μουσώνες στην Ινδία ήταν περίπου 15% κάτω από το φυσιολογικό. Οι προβλέψεις για τη Βραζιλία και την Αυστραλία είναι επίσης για μειωμένους μουσώνες», επισημαίνουν Βρετανοί επιστήμονες.

Το εύρος των πιθανών συνεπειών από τις εκτεταμένες ξηρασίες και πλημμύρες είναι ανησυχητικό, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι περίπου 31 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Αφρική θα έρθουν αντιμέτωποι με ανασφάλεια στην εύρεση φαγητού, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.

Περίπου 33% των ανθρώπων αυτών ζουν στην Αιθιοπία, όπου 10,2 εκατομμύρια προβλέπεται ότι θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το 2016.

Εκτός όμως ότι το «Ελ Νίνιο» ανεβάζει τις θερμοκρασίες, διαταράσσει και τις λοιπές καιρικές νόρμες. Ο χιονιάς πλήττει τις ΗΠΑ και το Μεξικό, ενώ η βόρεια Αγγλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 70 ετών.

Στη Βρετανία, από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών υπέστησαν ζημιές περισσότερα από 6.700 κτίρια και χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ εκφράζονται φόβοι για νέες πλημμύρες στη βόρεια Βρετανία εξαιτίας της καταιγίδας Φρανκ. Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι ισχυροί άνεμοι έχουν ήδη προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Σκοτία και 5.500 σπίτια στη Βόρεια Ιρλανδία έμειναν χωρίς ρεύμα. Στη Σκοτία βρίσκονται σε ισχύ 60 προειδοποιήσεις για κίνδυνο πλημμύρας.

Χιονοθύελλες, πλημμύρες και ανεμοστρόβιλοι πλήττουν και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόνο μέσα σε μία εβδομάδα 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω κακοκαιρίας. Στο κεντρικό Μιζούρι 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ξαφνικές πλημμύρες. Στο Τέξας επικρατούν πολικές θερμοκρασίες μετά τους ανεμοστρόβιλους. Ηδη έχουν ακυρωθεί 2.900 πτήσεις συνολικά στη χώρα.

Παράλληλα, οι χειρότερες χιoνοπτώσεις των τελευταίων 55 ετών πλήττουν το βορειοδυτικό Μεξικό. Το χιόνι έφτασε τα 30 εκατοστά και ο υδράργυρος βούτηξε μέχρι και 18 βαθμούς υπό το μηδέν.

Αλλά και στη γειτονική μας Τουρκία, η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines ματαίωσε χθες 142 πτήσεις της από και προς την Κωνσταντινούπολη και προειδοποίησε για περαιτέρω ακυρώσεις τις ερχόμενες ημέρες, εξαιτίας των αναμενόμενων χιονοπτώσεων στην πόλη.

Προειδοποιήσεις για σφοδρές χιονοπτώσεις εξέδωσε εξάλλου και το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης συστήνοντας να αποφεύγονται οι μη απαραίτητες μετακινήσεις.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση