ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΑΪΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΕ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαβουλεύσεις για τη δημιουργία εταιρείας λαϊκής βάσης που θα δραστηριοποιείται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα Χανιά.

Κομβική για το εγχείρημα, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ) και υποστηρίζεται από την Τράπεζα Χανίων και την ΕΤΑΝΑΠ, θεωρείται η επόμενη ανοιχτή συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, στο πρώην δημαρχείο Κάντανου, όπου εφόσον επιβεβαιωθεί το ενδιαφέρον συμμετοχής πολιτών και φορέων τότε αναμένεται το εγχείρημα να αποκτήσει νομική μορφή.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα, έκανε γνωστά ο γενικός διευθυντής της ΟΑΚ Κώστας Ζορμπάς σε ανοιχτή συνάντηση που έγινε την Τετάρτη στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας με θέμα το καταστατικό και τις νομικές και οικονομικές προϋποθέσεις για να προχωρήσει η πρωτοβουλία ίδρυσης της εταιρείας.

«Πιστεύω ότι παρόλο που οι καιροί είναι δύσκολοι, επειδή υπάρχει μια αβεβαιότητα οικονομική και πολιτική, ότι η ώρα είναι ώριμη για την Κρήτη να δημιουργήσουμε αυτή τη εταιρεία προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και του νησιού μας», σχολίασε ο κ. Ζορμπάς.

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν τα αναγκαία περιθώρια για να έχει επιτυχή έκβαση η προσπάθεια, δεδομένου ότι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στην Κρήτη και έχουν δεσμεύσει περιοχές για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, ο κ. Ζορμπάς παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση, ωστόσο, υπογράμμισε τη σημασία που έχει να υπάρξει μια συλλογική παρέμβαση, όπου θα συσπειρώνει τοπικές δυνάμεις και θεσμικούς φορείς, ως αντίβαρο. «Υπάρχει καθυστέρηση και θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα αυτή η δράση. Εκείνο όμως που θα βοηθήσει είναι ότι θα μπορέσει να παρέμβει σε όλες αυτές τις πολυεθνικές που βρίσκονται στο νησί και μέσα από μια συλλογική προσπάθεια και με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα», σημείωσε.

Τόνισε δε ότι το συλλογικό αυτό εγχείρημα δεν στοχεύει να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των αιολικών πάρκων αλλά σε άλλες ήπιες, εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας αναφέροντας ενδεικτικά τη δημιουργία ενός εργοστασίου πέλετ, τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις κ.ά.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό μέρος επεσήμανε ότι ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί το ύψος του κεφαλαίου που απαιτείται και πρόσθεσε ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει μετά τη συνάντηση στην Κάντανο όπου θα συνεχιστεί διαβούλευση. «Εκείνο που προέχει είναι να πάρουμε την απόφαση αν πιστεύουμε ότι θέλουμε και χρειάζεται αυτό το εγχείρημα», ανέφερε και συμπλήρωσε τη σημασία που έχει να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη συμμετοχή πολιτών, θεσμικών φορέων, Δήμων αλλά και της Περιφέρειας στην προσπάθεια.

Το «παρών» στη διαβούλευση της Τετάρτης έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης και ο αντιδήμαρχος Χανίων Γιώργος Φραγγεδάκης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Μαλανδράκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την πρωτοβουλία της ΟΑΚ καθώς και τη συνεργασία με την Τράπεζα Χανίων και την ΕΤΑΝΑΠ ως εταιρείες με λαϊκό έρεισμα. «Ο Δήμος θα έχει εμπλοκή είτε πολιτική -βλέποντας τα τεκταινόμενα και κρίνοντας- είτε συμμετοχής αν έτσι κρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο και αν οι προϋποθέσεις που θα θέσουμε γίνουν δεκτές», σημείωσε ο κ. Μαλανδράκης και υπογράμμισε τη σημασία που έχει να διασφαλιστεί απόλυτη διαφάνεια και ενημέρωση ως προς την πορεία του εγχειρήματος.

Τόνισε ακόμα τη σημασία που έχουν τέτοια συλλογικά και συνεργατικά εγχειρήματα σε μια εποχή που πολυεθνικές εταιρείες δεσμεύουν μεγάλες περιοχές -μεταξύ αυτών και του Δήμου Πλατανιά- χωρίς -όπως είπε χαρακτηριστικά- «χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και δεσμεύοντας πόρους από τις επόμενες γενιές».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση