ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΜΙΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ

Το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στο Δήμο Βιάννου, ο οποίος αναγκάζεται να λειτουργεί δεκάδες γεωτρήσεις για τη αντιμετώπιση των αναγκών ύδρευσης – άρδευσης συζήτησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Μάρκος Μπόλαρης με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη και Μανώλη Ηγουμενίδη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Βιάννου, Παύλο Μπουριτάκη. Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο υφαλμύρωσης του νερού.

Στη συνάντηση τονίστηκε η αναγκαιότητα ένταξης στο νέο Π.Α.Α. του φράγματος των Αμιρών, έργου που έχει εξαγγελθεί από δεκαετίες. Ο Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε, ότι η Περιφέρεια Κρήτης με δικά της κονδύλια επικαιροποίησε τις μελέτες για το φράγμα ώστε να είναι ώριμο να υποβληθεί στη νέα προγραμματική περίοδο. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη ένταξης στο Π.Α.Α. των δικτύων διανομής στο ήδη έτοιμο φράγμα της Πλακιώτισσας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε την προτεραιότητα των έργων διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ιδιαίτερα στην Κρήτη, τα νησιά, την Πελοπόννησο, όπου το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής επηρεάζει άμεσα.

Σημείωσε, ότι στα πλαίσια της εξαιρετικής συνεργασίας του ΥΠΑΑΤ με την Περιφέρεια Κρήτης και τις συνέργειες στην Προγραμματική περίοδο που αρχίζει, το Υπουργείο θα αξιολογήσει κατά προτεραιότητα τα έργα που προτάσσονται από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και συνεπώς τα προμνημονευθέντα έργα άρδευσης.

Για την πρόκληση αξιοποίησης των χρηματοδούμενων από την Ε.Ε. προωθητικών Προγραμμάτων σχετικά με τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα της Κρήτης (λάδι, κρασί, γραβιέρα, μέλι) προτάθηκε και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συνάντησης με τους ενδιαφερόμενους φορείς και επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, για την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας χρήσης αυτών των προγραμμάτων.

Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα συντονισμού στις προωθητικές ενέργειες με ομοειδή προϊόντα από άλλες περιοχές της χώρας και αντίστοιχες της Κύπρου. Σημειωτέον, ότι για το λόγο αυτό υπήρξε συνάντηση συνέργειας του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση