Πρόστιμο - «μαμούθ» για την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ Ασπρόπυργου

Την καταβολή 5 εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρεία στην οποία ανήκει το κέντρο διαλογής στον Ασπρόπυργο που κάηκε πέρυσι το καλοκαίρι σε πυρκαγιά ζητούν με κοινή τους απόφαση τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών. Πρόκειται για το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας για την αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημιάς, με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Σύμφωνα με την απόφαση, που δημοσιεύτηκε χθες στη Διαύγεια, το ποσό των 5 εκατ. ευρώ καταλογίζεται στην «Γενική Ανακυκλώσεως- Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ» (με εκπρόσωπο τον επιχειρηματία Δημ. Λαζόπουλο) «για την ανάληψη δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκλήθηκε στη θέση “Πάτημα” ή “Πεύκο Μαυράκη” Ασπροπύργου, από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 6 Ιουνίου 2015». Η είσπραξη του ποσού θα γίνει βάσει της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική ευθύνη και θα αποδοθεί στο Πράσινο Ταμείο. Το οποίο θα αναλάβει να το διαθέσει σε δράσεις που θα ορίσει το Συντονιστικό Γραφείο για την Αντιμετώπιση της Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΣΥΓΑΠΕΖ), για την απορρύπανση του εδάφους και την ασφαλής διαχείριση των αποβλήτων. Η εισήγηση του ΣΥΓΑΠΕΖ βασίστηκε σε αυτοψία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ξέσπασε σε κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ), στο οποίο μετά την καταστροφή αποκαλύφθηκε ότι υπήρχαν τεράστιες ποσότητες κοινών σκουπιδιών, κατά παράβαση της νομοθεσίας. Στο ΚΔΑΥ εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 140.000 κυβικά μέτρα σκουπιδιών (καμμένα ή μη). Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η «Γενική Ανακυκλώσεως» έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης, η οποία δεν έχει ακόμα εκδικαστεί. Η «Γενική Ανακυκλώσεως» συμμετέχει κατά 50% σε εταιρία που προσφέρει υπηρεσίες περιβαλλοντικής διαχείρισης στα Ιωάννινα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.