ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ

Το 64% των υγροτόπων του κόσμου έχουν εξαφανιστεί από το 1900 έως σήμερα, όπως προκύπτει από στοιχεία της συνθήκης Ramsar.

Στη Συνθήκη συμπεριλαμβάνονται 1.524 υγρότοποι σε όλο τον κόσμο, όπως λίμνες ποτάμια, έλη, εκβολές, τεχνητές λίμνες, λιμνοθάλασσες κ.α. με συνολική έκταση πάνω από 520 εκατομμύρια στρέμματα.

Για ακόμη μια χρονιά οι φορείς διοργανώνουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων», που σηματοδοτεί την επέτειο της υπογραφής της Σύμβασης Ραμσάρ για την προστασία των Υγροτόπων, στις 2 Φεβρουαρίου 1971 στην ομώνυμη πόλη του Ιράν.

Στη χώρα μας βάσει της παραπάνω Συνθήκης προστατεύονται 10 υγρότοποι: το Δέλτα Έβρου, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, η λίμνη Κερκίνη, το Δέλτα των ποταμών Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός Κόλπος, η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, η λιμνοθάλασσα Κοτύχι και φυσικά το Δέλτα Νέστου, οι λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα και το σύμπλεγμα των Θρακικών Λιμνοθαλασσών που συνθέτουν το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Το φετινό θέμα των εκδηλώσεων είναι «Οι μαθητές συνδέουν το μέλλον τους με τους υγροτόπους», δίνοντας στα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη σημαντικότητα της ύπαρξης των υγροτόπων, τόσο για το μέλλον του ανθρώπινου είδους, όσο και του πλανήτη και να καταλάβουν ότι είναι απαραίτητη η προστασία των περιοχών αυτών.

Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι υγρότοποι, αποτελούν μέρος της ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων μέσω της αλιείας, της γεωργίας, της καλλιέργειας ρυζιού, του τουρισμού, των υδάτινων μεταφορών και πολλών άλλων δραστηριοτήτων.  Επίσης, προσφέρουν πόσιμο νερό και σφύζουν από βιοποικιλότητα. Ο τρόπος εκμετάλλευσης των υγροτόπων επηρεάζει άμεσα την κατάστασή τους.

 

Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, το μεγαλύτερο υγροτοπικό πάρκο της χώρας με 23 λιμνοθάλασσες και λίμνες, θα γιορτάσει την «Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων» με τη συμμετοχή μαθητών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των Νομών Ξάνθης και Καβάλας:

  • Στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, στις 4,5 και 9 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 9:30 – 13:00.
  • Στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Νέστου, στις 3 και 5 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 9:30 - 13:00.
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση