«Αργυρώ», η φώκια που λιάζεται σε ξαπλώστρες και χτυπά... πόρτες (φωτο)

του Νϊκου Αβουκάτου

H Μεσογειακή Φώκια που είναι γνωστή πλέον ως «Αργυρώ» έχει εξοικειωθεί με τους κατοίκους της Σάμου και δεν φοβάται να έρθει κοντά τους. Μάλιστα, το περασμένο καλοκαίρι ξάφνιασε τους τουρίστες κάνοντας χρήση της ξαπλώστρας!

«Φαίνεται πως της αρέσει να βρίσκεται κοντά τους ανθρώπους απολαμβάνοντας την ενηλικίωση της στο Αιγαίο», εξήγησε στο greenagenda.gr o διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» Θοδωρής Τσιμπίδης.

Η ευχάριστη παρουσία της στο Αιγαίο συνεχίζεται και μάλιστα το πρώτο μισό του Ιανουαρίου βρέθηκε στις τουρκικές ακτές. Αφού χρειάστηκε να καλύψει μία απόσταση 25 περίπου μιλίων, εξερευνώντας για πρώτη φορά άγνωστα νερά, κατέληξε στις τουρκικές ακτές και εμφανίστηκε στη Μαρίνα του Kusadasi.

arxi2

«Από τις 15 Ιανουαρίου και μετά επέστρεψε στη Σάμο, χθες την είδαμε στο Βαθύ και μάλιστα για αρκετή ώρα απολάμβανε τον ωραίο ήλιο και λιαζόταν σε μια "γλύστρα" του λιμανιού. Οι ψαράδες είναι πλέον συνηθισμένοι με την "Αργυρώ"», τόνισε η Κλεοπάτρα Δελαβέρα, υπάλληλος του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ».

Η«Αργυρώ» όμως ξαφνιάζει πολλές φορές ευχάριστα τους κατοίκους του νησιού καθώς κάποιες φορές κτυπάει… τις πόρτες των σπιτιών.

arxi4

Έπειτα από 2 χρόνια συνεχούς παρακολούθησης στη ΒΑ Σάμο όπου οι κινήσεις της κάλυπταν μία ακτίνα 10 μιλίων, καθώς πλησιάζει σταδιακά την ενηλικίωσή της, η «Αργυρώ» έχει επεκτείνει τους τελευταίους 2 μήνες την περιοχή στην οποία επιλέγει να εμφανίζεται στο Αιγαίο.

arxi3

Η φώκια αυτή αποτελεί μία πραγματικά μοναδική περίπτωση, τόσο ως προς τη συμπεριφορά της καθώς από μόνη της «επέλεξε» να προσεγγίζει κατοικημένες περιοχές χωρίς ποτέ να έχει βρεθεί σε συνθήκες αιχμαλωσίας, καθώς και ως προς τη συμμετοχή μεγάλου δικτύου ανθρώπων από την τοπική κοινωνία (ψαράδες, επαγγελματίες του τουρισμού, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πολλοί άλλοι) οι οποίοι ενδιαφέρονται για την προστασία της και με τους οποίους οι ερευνητές του Αρχιπελάγους έχουν μοιραστεί πολλές χιλιάδες ώρες φύλαξης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση