Στο έλεος λαθροϋλοτόμων τα δάση του νομού Θεσσαλονίκης (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Αυξημένα είναι τα περιστατικά παράνομης υλοτόμησης, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, που καταγράφονται σε δασικές περιοχές του Σοχού, του Κρυονερίου, του Λαχανά, της Αρέθουσας έως και των Πετροκέρασων, στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης με αυτόν της Χαλκιδικής. Βουνοπλαγιές με δρύες και πουρνάρια αποψιλώνονται ανάλογα με τον αριθμό των παραγγελιών σε εκτάσεις των πέντε ή επτά στρεμμάτων!

Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, οι λαθροϋλοτόμοι, εκτός από τη δρυ, δεν διστάζουν να κόψουν πουρνάρια ηλικίας 50- 60 ετών με σκοπό το παράνομο κέρδος, το οποίο σε διάστημα μόλις έξι μηνών μπορεί να ξεπεράσει τα 100.000 ευρώ!

1

Η δράση των λαθροϋλοτόμων σε αρκετές περιπτώσεις λαμβάνει χώρα κυρίως σε μη εμφανή σημεία, όπως ρεματιές. Πριν την παράνομη υλοτόμηση γίνεται η σήμανση των περιοχών. Ένα σπασμένο κλαδί, ποτηράκια και κορδέλες δείχνουν το δρόμο που οδηγεί στα σημεία κοπής των δένδρων.

Οι δασοφύλακες του Λαγκαδά πολλές φορές εντοπίζουν τις λαθραία υλοτομημένες περιοχές κατά τη διάρκεια αυτοψιών για πράξεις χαρακτηρισμού, προσημάνσεις. Παρά τις συνεχείς προσπάθειές τους, είναι αδύνατη η επόπτευση της έκτασης των 1.250.000 στρεμμάτων, εντός της οποίας υπάρχουν 950.000 χιλιόμετρα δασικών δρόμων.

3 4

Σύμφωνα με στοιχεία του δασαρχείου Λαγκαδά για το 2015, σε σύνολο 139 μηνύσεων, οι 45 περιπτώσεις αφορούσαν παράνομη υλοτόμηση, ενώ για το 2014 οι μηνύσεις ήταν 33.

Το παράνομο εμπόριο ξυλείας με συνολικό τζίρο αρκετών εκατομμυρίων ανθεί τα τελευταία χρόνια και η περιβαλλοντική υποβάθμιση δυστυχώς λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. «Η κατάσταση έχει γίνει, πλέον, ανεξέλεγκτη», δηλώνει ο πρόεδρος του δασικού συνεταιρισμού Άνω Σταυρού Θεσσαλονίκης Μαργαρίτης Μαργαρίτης.

5

«Οι υπάλληλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις απειλές των λαθρουλοτόμων. Στην περιοχή ευθύνης του δασαρχείου Σταυρού κόβουν τα πάντα, καταστρέφουν δασικές εκτάσεις με δρύες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορούμε να εργαστούμε. Θέλουμε να γίνεται σωστή διαχείριση γιατί είναι προς όφελος μας. Η παράνομη κοπή αναγκάζει το δασαρχείο να απαγορεύει τη νόμιμη κοπή δένδρων, για τον έλεγχο της κατάστασης, και έτσι χάνουμε το μεροκάματό μας», σημειώνει ο κ. Μαργαρίτης.

6

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση