Οι Θεσσαλονικείς χάρισαν ζωή σε καμένη έκταση του Σέιχ Σου (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Δεκάδες οικογένειες, εθελοντές, μέλη συλλόγων με αρκετή διάθεση ξεχύθηκαν στις πλαγιές της καμένης έκτασης του Σέιχ-Σου και φύτεψαν 1.000 δενδρύλλια στην καρδιά του δάσους - πνεύμονα της Θεσσαλονίκης. Χορηγός επικοινωνίας της όμορφης αυτής ενέργειας για τη αναζωογόνηση του δάσους που διοργάνωσε ο δήμος Νεάπολης - Συκεών ήταν η Greenagenda.gr.

Από τις 10 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα μικροί και μεγάλοι κρατώντας τσάπες και φτυάρια χάρισαν ζωή  σε μια έκταση 25 στρεμμάτων με τη δενδροφύτευση κωνοφόρων, πλατύφυλλων και αρωματικών δενδρυλλίων, όπως τραχεία πεύκη, κουκουναριά, κυπαρίσσι, δρυς, δενδρολίβανο,

«Δεν θέλουμε να αφήσουμε  μια σπιθαμή γης του περιαστικού δάσους που να μην φυτεμένη. Σε αυτή την καμένη έκταση ήρθε η ώρα να την αναδασώσουμε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες, το Δήμο Θεσσαλονίκης και μαζί με δεκάδες  οικογένειες. Όταν υπάρχει τέτοια ανταπόκριση κόσμου μπορούμε να  κάνουμε πολλά», επισήμανε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών  Σίμος Δανιηλίδης ο οποίος συμμετείχε μαζί με τους πολίτες στην δενδροφύτευση .

«Η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγάλη. Αυτό μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια  μας. Όλη αυτή η καμένη γη σήμερα παίρνει ζωή από όλον αυτόν τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα μας. Ας ελπίσουμε ότι σε μερικά χρόνια θα μεγαλώσουν και  θα αγκαλιάσουν τον φυσικό πνεύμονα  της Θεσσαλονίκης. Ευχαριστούμε και την Greenagenda.gr  για την υποστήριξη» επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Αλέκος Σιμητόπουλος,

Χαμογελαστά ήταν τα πρόσωπα των μικρών παιδιών που συμμετείχαν στην δενδροφύτευση. Βοηθώντας τους γονείς τους έδειξαν την αγάπη τους για το δάσος.«Μου άρεσε πολύ ,ήταν μια όμορφη εμπειρία» είπε η 14άχρονη Μαρία.

«Το μάθαμε από το διαδίκτυο και αφήσαμε το σπίτι και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια της μικρής αλλά και την καθιερωμένη βόλτα της Κυριακής στη παραλία και ανεβήκαμε στο δάσος» τόνισε ο Δημήτρης Μόκος.

«Ήταν μια καλή ευκαιρία να πάρουμε τον καθαρό μας αέρα, αφήσαμε το τσιμέντο και ήρθαμε στο πράσινο» ανέφερε η Κατερίνα Γεωργίνη.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχή οργανωμένη εξόρμηση δενδροφύτευσης που πραγματοποίησε ο δήμος κινητοποιώντας εκατοντάδες εθελοντές, τοπικούς συλλόγους και φορείς, και εντάσσεται στο πλαίσιο της σταθερής πολιτικής και των δράσεών του για την προστασία του περιβάλλοντος και του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης.

Ανάλογες δυναμικές εκστρατείες προηγήθηκαν το 2014 και 2015 στα Πεύκα (θέση «Κοιμητήρια») και Σέιχ-Σου, με τους περισσότερους από 2.000 εθελοντές να έχουν αναδασώσει περίπου 800 στρέμματα δενδροφυτεύοντας περίπου 25.000 δένδρα.

Η εκστρατεία δενδροφύτευσης οργανώθηκε από το Γραφείο Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, που πρόσφερε  τα δενδρύλλια. Τα μέλη της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και της Διασωστικής Ομάδας Αγίου Παύλου ήταν σε επιφυλακή για την παροχή πρώτων βοηθειών ή την κάλυψη οποιασδήποτε άλλης έκτακτης ανάγκης.

ΔΕΝΔΡΟ3

 

 

ΔΕΝΔΡ 1

 

ΔΕΝΔΡΟ 4

 

 

 

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση