Το καλύτερο εμφιαλωμένο νερό στον κόσμο είναι ελληνικό

Το καλύτερο εμφιαλωμένο νερό στον κόσμο είναι ελληνικό και προέρχεται από την πηγή που αναβλύζει σε υψόμετρο 1.100 μέτρα στα Άγραφα.

O λόγος για το φυσικό μεταλλικό νερό «Θεόνη» από την Καρδίτσα, το οποίο κέρδισε το πρώτο βραβείο στο 26ο ετήσιο Berkeley Springs International Water Tasting, που διεξήχθη τo περασμένο Σάββατο στο Berkeley Springs της Δυτικής Βιρτζίνια, όπου διαγωνίστηκαν 700 εμφιαλωμένα νερά από ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για την πιο σημαντική διεθνή συνάντηση Γευσιγνωσίας Νερού, που συγκεντρώνει την ελίτ του νερού στον πλανήτη και βραβεύει τα κορυφαία εξ αυτών. Δέκα κριτές επέλεξαν τα καλύτερα νερά από 18 χώρες, εξετάζοντας τη γεύση, την οσμή, την εμφάνιση αλλά και την αίσθηση στο στόμα.

Τα βραβεία που δόθηκαν είναι τα εξής:

1st – Theoni Natural Mineral Water, Karditsa, Greece
2nd – Prairie Crystal Pure Spring Water, Marchand MB, Canada
3rd – Eau De Source 83 ppm, Village Blanchard, NB, Canada
4th – Davia Organic Maple Sap Water, Saint-Quentin, NB, Canada
5th – Antipodes, Whakatane, New Zealand
Το νερό Θεόνη είναι πηγαίο νερό, από τις αναβλύζουσες πηγές της Γκούρας των Αγράφων, σε υψόμετρο πάνω από χίλια μέτρα. Οι πηγές αυτές βρίσκονται μέσα στο δάσος «Βατσουνιάς» στο Δήμο Μουζακίου του Νομού Καρδίτσας. Οι πηγές στη περιοχή αυτή αποτελούν τμήματα της λεκάνης απορροής του Πηνειού Ποταμού.

6

Οι τοπογραφικές συνθήκες που καθορίζουν το ανάγλυφο της περιοχής διαμορφώθηκαν με την πάροδο των γεωλογικών ετών μέσω της δράσης ενδογενών (μετακινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών) και εξωγενών (κυρίως η επίδραση ατμοσφαιρικών παραγόντων) δυνάμεων. Βασικά στοιχεία που περιγράφουν το ανάγλυφο είναι οι υψομετρικές μεταβολές, η κλίση του εδάφους και οι πτυχώσεις.

Η περιοχή των πηγών του νερού Θεόνη εντοπίζεται στις δυτικές παρυφές του Ιτάμου όρους και τις νότιες παρυφές του όρους Κόζιακα που απαρτίζουν και τη κορυφογραμμή των Αγράφων. Οι φυσικές (με αρτεσιανό νερό) πηγές της Γκούρας τροφοδοτούν επίσης με 900 μ3 ανά 24ωρο πόσιμο νερό τους κατοίκους της Βατσουνιάς.

Το νερό των πηγών της Γκούρας αναβλύζει από υπόγειες φυσικές δεξαμενές και δεν σταματάει ποτέ.

«Θεόνη» είναι, όπως έγινε γνωστό, από τις αναμνήσεις των γερόντων της περιοχής, το όνομα της νεράιδας των πηγών της περιοχής.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση