Η μνημειακή ελιά των Βουβών στον δρόμο για τους Ολυμπιακούς του Ρίο (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Αίτημα να γίνει η στέψη του πρώτου μαραθωνοδρόμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας με στεφάνι με κλαδί (κότινος) από τη μνημειακή ελιά των Βουβών του δήμου Πλατανιά, το αρχαιότερο δέντρο ελιάς στον κόσμο, απέστειλε ο δήμαρχος της περιοχής, Ιωάννης Μαλανδράκης, προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος. Ο κ. Μαλανδράκης πρότεινε, ακόμη, να συνοδεύει την ολυμπιακή φλόγα στο ταξίδι της σε όλον τον κόσμο. Σημειώνεται ότι ο κότινος είχε κοπεί και για τον πρώτο μαραθωνοδρόμο της Αθήνας το 2004, αλλά και αυτόν του Πεκίνου, το 2008.

Η ιδιαιτερότητα της ελιάς των Βουβών έγκειται καταρχήν στο ιδιαίτερο αισθητικό, οικολογικό και ιστορικό της ενδιαφέρον, βάσει του οποίου ανακηρύχθηκε, το έτος 1997, σε διατηρητέο μνημείο της φύσης, (ΦΕΚ 284/Β΄/10-04-1997). Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα επιβλητικό δέντρο, με εντυπωσιακή κόγχη και περίμετρο κορμού που ξεπερνά τα δώδεκα (12) μέτρα, διάσταση εκπληκτικού μεγέθους, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ελιά του Πλάτωνα στον Βοτανικό, είχε περίμετρο μόλις επτά (7) μέτρων.

Ο κορμός του δέντρου διατρέχεται από αγγεία που διατάσσονται κατά δέσμες και ακολουθούν ελικοειδή διαδρομή, γνώρισμα χαρακτηριστικό της αγριελιάς.

Σημαντική είναι η ανακάλυψη από την ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, δύο νεκροταφείων της γεωμετρικής περιόδου, πλησίον του δέντρου της αρχαίας ελιάς των Βουβών.

Δυστυχώς, ο ακριβής προσδιορισμός της ηλικίας του δέντρου δεν είναι εφικτός. Το καρδιόξυλο του κορμού έχει χαθεί στο πέρασμα των αιώνων, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η εφαρμογή της μεθόδου των ραδιοϊσοτόπων, για τη μέτρηση.

Το δέντρο έχει εμβολιαστεί με την ποικιλία της μαστοειδούς ελιάς («τσουνάτη»), σε ύψος 2,5 μέτρα περίπου από το έδαφος. Έτσι, προσφέρει αδιάκοπα, αιώνες τώρα μέχρι και σήμερα, τους καρπούς του και το πολύτιμο λάδι του. Πέρα όμως από την ξεχωριστή οικολογική, αισθητική και ιστορική αξία του δέντρου, η αρχαία ελιά των Βουβών έχει αναδειχθεί σε διεθνές σύμβολο ειρήνης, παιδείας, πολιτισμού και περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

«Από το πανάρχαιο αυτό δέντρο κόπηκαν, σε ειδική τελετή, κότινοι για τους νικητές Μαραθωνοδρόμους, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και του Πεκίνου το 2008. Επίσης, το 2012 παραδώσαμε κότινο στην Ελληνική Ολυμπιακή Αποστολή, ο οποίος συνόδευσε την Ολυμπιακή Φλόγα στο ταξίδι της στην Ελλάδα και τους Έλληνες αθλητές κατά την είσοδό τους στο Ολυμπιακό Στάδιο, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου στέλνοντας σε όλο τον κόσμο μήνυμα ειρήνης, ελπίδας και συναδέλφωσης των λαών», τόνισε ο κ. Μαλανδράκης.

«Καταθέσαμε εκ νέου αίτημα στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για στέψη του πρώτου μαραθωνοδρόμου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο με κότινο από τη Μνημειακή Ελιά των Βουβών, ο οποίος θα κοπεί σε ειδική τελετή και θα συνοδέψει την ολυμπιακή φλόγα στο ταξίδι της», ανέφερε ο δήμαρχος Πλατανιά.

Το ιερό αυτό δέντρο, καθώς και το παρακείμενο Μουσείο Ελιάς, επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από είκοσι πέντε χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο, κυρίως από τις σκανδιναβικές χώρες, ενώ διοργανώνονται, στο χώρο της ελιάς των Βουβών, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, κάθε εθνικότητας.

Το επιστέγασμα όλων όσων συμβολίζει για την ανθρωπότητα η πανάρχαια ελιά των Βουβών, τοποθετήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, την 7η Οκτωβρίου 2009, όταν επισκέφθηκε, ευλόγησε και ύμνησε «την σεβασμίαν, υπερμαθουσάλειον ελαίαν μας», όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε στην ομιλία του.

Ακολουθεί  φωτογραφικό υλικό από την κοπή του κότινου, την παράδοσή του στην Ολυμπιακή Επιτροπή και την είσοδο των Ελλήνων αθλητών με κλαδί ελιάς στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, κατά την τελετή έναρξης.

1 2

4

OL

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση