Νανόκυκνος διήνυσε 750 χλμ χωρίς στάση - Όλο το ταξίδι της επιστροφής (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Μετά από την παραμονή τριών μηνών στο Δέλτα Έβρου, ο Νανόκυκνος, ο οποίος φέρει δορυφορικό πομπό, αναχώρησε για το ταξίδι της επιστροφής του προς τον Βορρά. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους  περιβαλλοντολόγους ότι ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα της 7ης Μαρτίου, συνέχισε να πετά όλη τη νύχτα, πέρασε πάνω από την Ουκρανία και σε 12 ώρες διήνυσε απόσταση 750 χλμ χωρίς να κάνει στάση.

Ο συγκεκριμένος Νανόκυκνος πριν από έξι ημέρες εντοπίστηκε στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας συνεχίζοντας το ταξίδι της επιστροφής του για τον τόπο αναπαραγωγής. Η μέση ταχύτητα που ανέπτυξε ήταν 60-65 χλμ ανά ώρα, ωστόσο η μέγιστη που έχει καταγραφεί για το συγκεκριμένο είδος είναι 130 χλμ ανά ώρα, ανάλογα με τις συνθήκες.

«Αυτό που έχει ενδιαφέρον να μάθουμε είναι αν τελικά θα επιλέξει να αναπαραχθεί στην περιοχή από όπου ξεκίνησε ή κάπου αλλού πιο ανατολικά της Σιβηρίας», τόνισε στη Greenagenda.gr o Παναγιώτης Ιωαννίδης, περιβαλλοντολόγος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου.

Η δακτυλίωση των Νανόκυκνων και Νανόχηνων πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο σε συνεργασία με το Βασιλικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών του Βελγίου, το Ινστιτούτο Οικολογίας και Εξέλιξης Α.Ν. Servetsov της Ρωσικής Ακαδημίας και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, στη Χερσόνησο Yamal της Σιβηρίας.

Τους περιβαλλοντολόγους έχει εντυπωσιάσει η διασπορά του είδους. Οι Νανόκυκνοι έχουν εξαιρετικές ικανότητες προσανατολισμού σε μεγάλα ταξίδια.

Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται η διαδρομή που ακολούθησε από την δακτυλίωσή του στη Σιβηρία και η κάθοδός του προς το Δέλτα Έβρου.

nanokinos-1

Με πράσινο  φαίνεται η πορεία του Νανόκυκνου στο Δέλτα Έβρου.

Το μπλε δείχνει τη διαδρομή προς τη Κασπία Θάλασσα.

Το μωβ και το πορτοκαλί δείχνουν ότι τρία δακτυλιωμένα πουλιά έφτασαν στην Κίνα, στην περιοχή της διαχείμασης.

νανο

«Ακόμη, με τη δακτυλίωση του Νανόκυκνου θα είμαστε σε θέση να έχουμε στη διάθεση μας χρήσιμα στοιχεία για πιο εξειδικευμένες πληροφορίες που αφορούν την καθημερινότητά του, όπως η συμπεριφορά του σε σχέση με τους κλιματικούς παράγοντες», σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης.

Σε καταγραφή των κύκνων στο Δέλτα Έβρου, στις θέσεις κουρνιάσματός τους, που έγινε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, καταγράφηκαν και φέτος εντυπωσιακοί αριθμοί του πληθυσμού τους. Οι Νανόκυκνοι  διαπιστώνεται  να έχουν μειωθεί αισθητά στη Δυτική Ευρώπη ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά ο πληθυσμός τους στον Έβρο και την Κερκίνη.

«Σύμφωνα με τη μέγιστη καταγραφή των Νανόκυκνων αυτή τη χειμερινή περίοδο ανήλθαν σε 8.400 άτομα, τέτοιες συγκεντρώσεις τους είδους έχουν καταγραφεί μόνο στην Κίνα, είναι εξαιρετικά σπάνιο στη περιοχή μας», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης και επισήμανε ότι «το Δέλτα αποτελούσε και αποτελεί ένα σταθερό προορισμό για τους διαχειμάζοντες κύκνους – όπως και για πολλά άλλα είδη - καθώς προσφέρει αφθονία τροφής και ασφαλές καταφύγιο».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Leave a reply