Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αποτέλεσαν τον πρωταθλητή των νέων ενεργειακών επενδύσεων παγκοσμίως για το 2015, κατορθώνοντας να καταγράψουν 361 δις. Ευρώ σε νέα σχέδια που υλοποιήθηκαν διεθνώς.

Όπως καταγράφει η 10η ετήσια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο Global Trends in Renewable Energy Investment, πέρσι προστέθηκαν σε όλο τον κόσμο 134GW ανανεώσιμης ενέργειας, σε σχέση με 106GW το 2014 και 87GW το 2013.

Χωρίς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα ήταν κατά την έρευνα 1,5 γιγατόνους υψηλότερες το 2015.

Μάλιστα, οι επενδύσεις σε ΑΠΕ ήταν το 2015 υπερδιπλάσιες, σε σχέση με τις αντίστοιχες επενδύσεις σε άνθρακα και φυσικό αέριο.

Οι συνεχείς αυτές επενδύσεις στις ΑΠΕ θα αποτελέσουν σημείο-κλειδί για την επίτευξη των διεθνών στόχων για την κλιματική αλλαγή και την βιώσιμη ανάπτυξη.

Η έκθεση, τα δεδομένα της οποίας συγκεντρώθηκαν από τους φορείς Frankfurt School-UNEP Collaborating Centre for Climate & Sustainable Energy Finance και Bloomberg New Energy Finance (BNEF), αποκαλύπτει ακόμη πως για πρώτη φορά οι επενδύσεις σε ΑΠΕ στις αναπτυσσόμενες χώρες (+19% το 2015, σε σχέση με το 2014) ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις αντίστοιχες παρεμβάσεις στα ανεπτυγμένα κράτη (-8% σε σύγκριση με το 2014).

Οι πιο πολλές επενδύσεις στις ΑΠΕ έγιναν στην Κίνα, όπου τα σχετικά έργα αυξήθηκαν κατά 17% και προσέγγισαν τα 92 δις. Ευρώ, ήτοι 36% της παγκόσμιας αγοράς. Την ίδια στιγμή και η Ινδία, Νότια Αφρική, Μεξικό και Χιλή κατέγραψαν υψηλές επενδυτικές επιδόσεις στις ΑΠΕ.

Μεταξύ των ανεπτυγμένων περιοχών, στην Ευρώπη οι επενδύσεις στις ΑΠΕ κατέγραψαν το 2015 το χαμηλότερο σημείο τους την τελευταία εννιαετία, υποχωρώντας κατά 21%, σε σχέση με το 2014 και φτάνοντας τα 48,8 δις δολάρια, παρόλο που υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση των offshore αιολικών πάρκων.

Ωστόσο, οι ανανεώσιμες πηγές, εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών υποδομών, εξακολουθούν να αποτελούν ένα μικρό ποσοστό της συνολικής παγκόσμιας εγκατεστημένης ενεργειακής ισχύος, ήτοι 16,2%, αλλά αυτό το ποσοστό αυξάνεται συνεχώς (ήταν 15,2% το 2014).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση