Γιατί μειώθηκαν τα τροχαία με αρκούδες την τελευταία διετία (διάγραμμα)

του Νίκου Αβουκάτου

Σταθερά μειούμενη βαίνει η συχνότητα ατυχημάτων με αρκούδες σε Κοζάνη και Καστοριά για το 2014 και το 2015. Από τα στατιστικά στοιχεία της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ», τα οποία φέρνει στη δημοσιότητα η Greenagenda.gr, προκύπτει ότι το δίκτυο της Εγνατίας Οδού και οι υπόλοιποι δρόμοι δεν βάφονται, πλέον, με το αίμα των άτυχων θηλαστικών, τόσο συχνά όσο συνέβαινε παλιότερα.

Συγκρίνοντας το 2014 και 2015 με τις πιο αιματηρές χρονιές του 2009 και του 2012, διαπιστώνει κανείς τη σωτήρια συμβολή του έργου LIFE ARCKAS για τον πληθυσμό των αρκούδων, τη στιγμή, μάλιστα, που παρατηρείται μια μικρή αύξησή του. «Ελαφρώς αυξανόμενος δείχνει ο πληθυσμός αρκούδας στην περιοχή σε Κοζάνη και Καστοριά με βάση γενετικές αναλύσεις που έγιναν στην αρχή και στο τέλος του έργου LIFE ARCKAS», επισήμανε ο Γιώργος Μερτζάνης, Επιστημονικός Υπεύθυνος της «Καλλιστώ».

«Πιο συγκεκριμένα, ο ελάχιστος αριθμός παρουσιάζει ελαφρώς ανοδικές τάσεις (από 75 ελάχιστο το 2011 σε 97 ελάχιστο το 2015). Ενδεχομένως αυτή η μεταβολή να συνδέεται και με το αποτέλεσμα/θετικό αντίκτυπο κάποιων δράσεων του έργου LIFE ARCKAS», είπε ο κ. Μερτζάνης.

Ο συνολικός πληθυσμός αρκούδας στην Ελλάδα είναι πλέον 475-500 (PILIDIS ET AL 2015). Στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς - Κοζάνης ζουν 97 άτομα ελάχιστο - 220 μέγιστο (κατ' εκτίμηση), αναφέρει η Καλλιστώ.

Στον παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζεται η συχνότητα των τροχαίων ατυχημάτων με αρκούδες στο δίκτυο της Εγνατίας και το λοιπό οδικό δίκτυο από το 2008 μέχρι το 2015, με τις πτωτικές τάσεις την τελευταία διετία να είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.

arko

«Το σίγουρο είναι ότι έγιναν πολλά βήματα προς την βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στον Ν. Καστοριάς με το έργο», σημείωσε ο κ. Μερτάνης.

Κάποια από τα βασικότερα αυτά βήμα είναι τα παρακάτω:

•      Η οικονομία της χώρας επωφελήθηκε μέσω μίας επένδυσης ύψους € 1.030.000 €,  εκ των οποίων 772.500 προήλθαν από ευρωπαϊκούς πόρους.

•      Δημιουργήθηκαν  30 θέσεις βραχυπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης απασχόλησης, κυρίως στην περιοχή του έργου.

•      Μεταφέρθηκε τεχνογνωσία στις τοπικές αρμόδιες αρχές (δασική υπηρεσία, τοπική αυτοδιοίκηση κ.λπ.),  για τη διαχείριση περιστατικών όπως αυτό  της αρκούδας που προσέγγισε αρκετές φορές την πόλη της Καστοριάς το 2012 και 2013 .

•      Οι δράσεις του προγράμματος συνεισέφεραν ουσιωδώς:

- στην θεσμοθέτηση Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα (ΟΑΕ) από την Ελληνική κυβέρνηση μετά από επίσημη αποδοχή του πρωτοκόλλου λειτουργίας της ΟΑΕ. Η αποδοχή πραγματοποιήθηκε μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

- στην ενεργοποίηση του «Μέτρου 216 Δράση 1.1». του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013, σύμφωνα με το οποίο μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι έλαβαν οικονομική υποστήριξη για να αγοράσουν και να εγκαταστήσουν φορητές ηλεκτροφόρες περιφράξεις σαν ένα μέτρο αποτροπής ζημιών από αρκούδα στην περιουσία τους.

•      Πραγματοποιήθηκαν σημαντικές άμεσες επενδύσεις σε υποδομές σε τοπικό επίπεδο. Αυτές περιλαμβάνουν: 22 ειδικές πινακίδες οδικής σήμανσης και 5600 ανακλαστήρες άγριας πανίδας που τοποθετήθηκαν στο  τοπικό οδικό δίκτυο βελτιώνοντας  την οδική ασφάλεια.

- Δημιουργήθηκε δίκτυο ιδιοκτητών Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιών (23 συμμετέχοντες) και 28 σκυλιά δωρίστηκαν σε κτηνοτρόφους ώστε να αποτρέψουν ζημιές από αρκούδες στα κοπάδια τους.

- 32 ηλεκτροφόρες περιφράξεις και 40 ειδικά τροποποιημένοι κάδοι απορριμμάτων που δεν μπορούν να ανοιχτούν από αρκούδα, τοποθετήθηκαν σε περιοχές όπου η πιθανότητα  ζημιών από αρκούδα.

- Περισσότερες από 14 συναντήσεις και ειδικά σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν ειδικά προσαρμοσμένα  είτε για το ευρύ κοινό είτε για συγκεκριμένες ομάδες ενδιαφερόμενων μελών της κοινωνίας (αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, κυνηγετικές οργανώσεις, δημοτικούς υπαλλήλους κλπ).

- Πραγματοποιήθηκαν 30 προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (18 για μαθητές δημοτικού, 9 για μαθητές γυμνασίου και 3 για ενήλικες.)

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του έργου «10 χρόνια Καλλιστώ: Ενδυνάμωση Δομών και Εφαρμογή Αρχών Λογοδοσίας» η Καλλιστώ πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων σε 7 πόλεις της Ελλάδας, όπου θα πραγματοποιήσει έναν δημόσιο απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της. Η επόμενη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 13 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο του Σινέ «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1) στις 19:00.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση