Πώς η Ευρώπη φιλοδοξεί να ελαχιστοποιήσει τη χρήση πλαστικής σακούλας

του Νίκου Αβουκάτου

Το πλαστικό αποτελεί ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα για τον πλανήτη. Η αυξανόμενη χρήση της πλαστικής σακούλας έχει αρνητικές συνέπειες κυρίως στη θαλάσσια ζωή.

Σήμερα ο μέσος όρος ανά κάτοικο είναι 198 σακούλες, με βάση τα στοιχεία της ΕΕ. Στην Ελλάδα, ο μέσος όρος ανά κάτοικο υπολογίζεται περίπου σε 240 σακούλες ανά κάτοικο. «Από τον περασμένο χρόνο στη χώρα ξεκίνησαν να γίνονται δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών και κατάργησης της χρήσης τους. Για παράδειγμα στην Αλόννησο, τη Σύρο και τη Σίφνο τα αποτελέσματα των δράσεων είναι ενθαρρυντικά», επισήμανε στη Greenagenda.gr o Χαράλαμπος Μέντης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ, με την κοινοτική οδηγία, υποχρεώνονται να μειώσουν την χρήση των λεπτών πλαστικών σακουλών, από τις εκατοντάδες πλαστικές σακούλες που καταναλώνονται στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης κατά την παρούσα περίοδο, σε 90 πλαστικές σακούλες μεταφοράς ανά κάτοικο ετησίως μέχρι το τέλος του 2019 και 40 πλαστικές σακούλες μεταφοράς ανά κάτοικο ετησίως, μέχρι το τέλος του 2025.

διαγρα

«Πρόκειται για έναν φιλόδοξο στόχο. Από την αρχή της εκτέλεσης του έργου τον περασμένο Σεπτέμβριο βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον συνεργασίας από διάφορους φορείς και προσπαθούμε να εναρμονιστούμε με την οδηγία», υπογράμμισε ο κ. Μέντης.

Στο πλαίσιο του Έργου LIFE DEBAG οργανώνεται το 1ο Φόρουμ Διαβούλευσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (Ακαδημίας 18, Αθήνα) την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 και ώρα 9:30 π.μ., με όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς (βιομηχανίες παραγωγής, αλυσίδες supermarkets, διακίνηση, Επιμελητήρια, εμπόριο, τοπική αυτοδιοίκηση, ΜΚΟ, πανεπιστήμια, κοινωνικοί φορείς, ενώσεις καταναλωτών κ.α.). Το εν λόγω forum διαλόγου αφορά την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 720/2015/ΕΚ (Οδηγία 720/2015/ΕΚ), σχετικά με την μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα. Το φόρουμ, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Βασικός στόχος είναι η υιοθέτηση στην καθημερινότητα μας πρακτικών πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης, καθώς και των κατά πολύ καλύτερων περιβαλλοντικά εναλλακτικών επιλογών που υπάρχουν, δηλαδή των μέσων μεταφοράς προϊόντων πολλών χρήσεων, όπως το δίχτυ, η πάνινη τσάντα, οι κάθε είδους επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες μεταφοράς, το καρότσι.

Στο πλαίσιο αυτό το Ευρωπαϊκό  Έργο LIFE DEBAG -Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον (LIFE14 GIE/GR/001127)LIFE DEBAG-Integrated information and awareness campaign for the reduction of plastic bags in the marine environment (LIFE14 GIE/GR/001127) θέτει ως κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πρόληψη και παράλληλα τη μείωση της ρύπανσης από τις πλαστικές σακούλες στο θαλάσσιο περιβάλλον, με ιδιαίτερη έμφαση στην αλλαγή της συμπεριφοράς τους ως προς την μείωση της χρήσης τους.

«Το έργο χαρακτηρίζεται από επίκαιρα προστιθέμενη αξία, δεδομένης της κρισιμότητας των δυσμενών επιπτώσεων της υπερβολικής χρήσης πλαστικών σακουλών στο θαλάσσιο περιβάλλον με την κατάποση από κάποια θαλάσσια είδη», σημείωσε ο κ. Μέντης.

Το συγκεκριμένο έργο συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και συγκεκριμένα από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμ. Γεωλογίας, Τμ. Χημείας, Τμ. Βιολογίας σε συνεργασία με  την TERRANOVA Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική ΕΠΕ, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος & Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου  Πανεπιστημίου.

Τα αποτελέσματα του Έργου αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο σε εθνικό επίπεδο, βασικό όμως πεδίο εφαρμογής των δράσεών του συνιστά η Σύρος, στην οποία καθιερώνεται από το καλοκαίρι του 2016 και σε ετήσια βάση, κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, η «Εβδομάδα χωρίς πλαστικές σακούλες».

Κατά την διάρκεια της εβδομάδας αυτής θα πραγματοποιηθούν οι κεντρικές δράσεις ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους πολίτες και τους επισκέπτες του νησιού.

Οι κύριες δράσεις του Έργου είναι:

• Η ενημέρωση πόρτα-πόρτα ενός μεγάλου μέρους των κατοίκων της Σύρου αναφορικά με τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας.
• Επιμορφωτικά σεμινάρια προς τους εκπαιδευτικούς.
• Καμπάνια αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας με πάνινες σακούλες, οι οποίες θα διανεμηθούν σε επιχειρήσεις του νησιού που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις δράσεις του Έργου, αποσκοπώντας στην προώθησή τους στους καταναλωτές και δυνητικά την σταδιακή υιοθέτησή τους ως μέσα συσκευασίας και μεταφοράς στις αγορές τους, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας.

• Workshops ανοιχτά στο κοινό με τη συμμετοχή διεθνών επιστημόνων ειδικών στα θαλάσσια απορρίμματα.

• Εκπαιδευτικές ομιλίες και εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά.
• Έκθεση εικαστικών έργων από τους μαθητές των σχολείων της Σύρου.

• Στρογγυλά τραπέζια προς ενημέρωση/συζήτηση με εμπλεκόμενους φορείς (αρμόδιους δημόσιους φορείς, τοπικές επιχειρήσεις, καταστήματα, κ.α.).

Οι δράσεις αυτές θα αξιολογηθούν από το Έργο μέσα από την παρακολούθηση και καταγραφή των απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον του νησιού κατά την συνολική διάρκεια του Έργου.

Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη από το φθινόπωρο του 2015 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση