BRICS: Δάνεια 800 εκατ. δολάρια για πράσινη ενέργεια

Η νεοσύστατη αναπτυξιακή τράπεζα των αναδυόμενων οικονομιών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, γνωστών και ως BRICS, εξέδωσε την πρώτη δόση δανείων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αν και οι προβλέψεις του κλάδου για το 2016 υποβαθμίστηκαν μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Η Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης (New Development Bank – NDB), η οποία ξεκίνησε λειτουργία μετά από καθυστέρηση περίπου τριών ετών, θα δανείσει 811 εκατομμύρια δολάρια για έργα καθαρής ενέργειας στην Ινδία, την Κίνα, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

Πρόκειται για την πρώτη αποδέσμευση κεφαλαίων για τον οργανισμό με έδρα τη Σαγκάη, γνωστό επίσης και ως «η τράπεζα των BRICS».

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Canara της Ινδίας έλαβε ένα δάνειο ύψους 250 εκατομμυρίων, 75 εκ των οποίων προορίζονται για την παράδοση 500 μεγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εθνική τράπεζα ανάπτυξης της Βραζιλίας BNDES ήταν ο μεγαλύτερος δικαιούχος, με δάνειο 300 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ 81 εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν για ένα μεγάλο έργο φωτοβολταϊκών στην Κίνα.

Τα δάνεια έρχονται ως μια ευπρόσδεκτη ώθηση στον τομέα της καθαρής ενέργειας, οι επενδύσεις στον οποίον σημείωσαν επιβράδυνση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, κυρίως λόγω της πτώσης 11,8 δισεκατομμυρίων στις κινεζικές επενδύσεις. Η Βραζιλία και η Νότια Αφρική σημείωσαν επίσης «μουδιασμένο» ξεκίνημα για το 2016, ενώ η Ινδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν ισχυρότερες αποδόσεις, χάρις σε σημαντικά έργα αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Εξάλλου, η αιολική ενέργεια αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στις παγκόσμιες επενδύσεις καθαρής ενέργειας μέχρι το 2020, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας. Η αυξητική αυτή τάση, η οποία ίσως οδηγήσει ακόμα και στον διπλασιασμό της παγκόσμιας παραγωγής αιολικής ενέργειας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στις αναδυόμενες οικονομίες των BRICS, καθώς και σε ένα νέο κύμα έργων στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση